Home » България » Мая Манолова: Предстои драстично увеличение на цената на тока
Мая Манолова: Предстои драстично увеличение на цената на тока

Мая Манолова: Предстои драстично увеличение на цената на тока

Предстои скандално увеличение на цената на тока заради държавна помощ за няколко големи частни компании 

Държавната помощ ще я платят битовите потребители от 1 юли 2020 г., каза Манолова и посочи, че скокът на цената на тока ще бъде между 1 и 7 лева на мегаватчас. Българските граждани ще преживеят ново повишаване на цените.

Част от причините са инфлацията, начинът, по който се прави либерализацията на пазара за битовите потребители, високите цени на парниковите емисии и финансовото състояние на някои от държавните предприятия в енергетиката – НЕК, ТЕЦ „Марица Изток” и др.

Това каза на брифинг председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова по повод очакваното повишение на цените на тока и либерализацията на пазара на ток за битовите потребители след няколко месеца, научи presa24.

По думите й обаче, „освен това очаквано повишение, българите ще бъдат неприятно изненадани от допълнителна тежест, която депутатите ще им окачат на врата с един нов закон.”

На 5 ноември Министерският съвет внася предложение за изменения в Закона за климата. Според предложението 190 части големи български компании ще получат държавна помощ за парниковите си емисии. Цената на тези емисии е до 25 % от цената на всички продадени парникови емисии, което означава около 200 млн. лева, по данни на КЕВР, поясни Манолова.

„Кои са фирмите, по какви критерии ще получат държавната помощ, но и как ще ги получат, ще се определи с наредба на министъра на икономиката”, посочи тя.

Тази нова държавна помощ ще повиши цената на битовите потребители със 7 до 10 лева на мегаватчас. Очевидно, притеснени от удара върху гражданите с новата цена на тока обаче и от гражданско недоволство, двама депутати от ГЕРБ внасят предложение да се намали сумата от 200 млн. лева на годишна база до 33 млн. лева на годишна база, които заради различни технологични причини могат да се увеличат до 50 млн. лева, каза още Манолова.

Така увеличението със сигурност ще е минимум 1 лев, 3 лева или 7 лева на мегаватчас само заради този нов разход за парниковите емисии на големите частни компании. Точният размер на увеличението ще зависи от това за какъв период от време ще се плащат държавните помощи – ако е за времето от 1 юли 2019 г. до 31 декември 2020 г., както е внесено от МС, то тогава цената на тока ще се качи със 7 лева на киловатчас; ако е за периода от 1 януари до 31 декември 2020 г., увеличението ще бъде 3 лева на мeгаватчас; а ако е за 6 месеца – от 1 юли до 31 декември 2020 г., то повишението на цената на тока за битовите потребители ще е 1 лев на мегаватчас”, добави още Манолова, като поясни, че зависи как ще бъде приет законът в окончателния си вид.

Първото скандално нещо е, че във Фонд „Сигурност на енергийната система” към Министерството на енергетиката няма предвидена сума от 200 млн. лева за държавна помощ за тези фирми. Затова в бъдещите сметки на хората ще се сложи и тежестта на тази държавна помощ като компонент, дължим от 1 юли 2019 г., тоест ще се въведе със задна дата, обясни Манолова.

Скандален е и начинът, по който ще бъдат определени фирмите получателки на държавната помощ. Засега се знае, че от планираните 190 фирми от определени сектори, те вече са редуцирали до 30 компании, а техен списък е даден на депутатите от Икономическата комисия в НС. По него ще се направи наредбата на министъра на икономиката и това е скандално, защото те сами си правят списъците, в които да влязат като получатели на въпросните 200 млн. лв.

Третото скандално е, че в Европейската директива пише, че предназначението за предоставяне на тази държавна помощ за парникови емисии на частните компании е иновации и енергийна ефективност, но в българската приложение на директивата няма гаранции, че тези пари няма да отидат за повишаване на заплати на ръководствата, луксозни разходи, нови коли и други, каза Манолова.

Тези изменения в закона не са обсъдени с потребителските организации. Хората не знаят, че 30 частни големи фирми ще получат държавна помощ, която обаче ще се плати чрез сметките за ток на битовите потребители, обясни Манолова и добави, че по закона няма никаква публичност.

Правителството и Министерството на енергетиката е крайно време да кажат публично и спешно визията си за процедурите, методологията, критериите и законовите рамки на предстоящата либерализация на пазара за битовите потребители, която се очаква да влезе в сила от 1 юли 2020 г., каза още Манолова.

Уточняваме, че за българските граждани преминаването от регулиран към свободен пазар ще означава сключването на индивидуални договори с доставчици на ток, избор на подходящ за тях доставчик, според количеството потребявана енергия от домакинство, предлаганите цени, смяната на доставчика, опростени и разбираеми фактури, мерките, гарантирани от законите за тяхната защита и др.

Крайно време е Министерството на енергетиката да се вземе становището на всички заинтересовани лица – граждани, неправителствени организации за защита на потребителите, социална и здравна защита, синдикати, работодателски организации и др. Едва след това да се предприемат действия за изменение и допълнение на съответните нормативни документи, каза още Манолова.

dunavmost