Home » Свят » Лига на Конференцията – новият европейски клубен турнир
Лига на Конференцията – новият европейски клубен турнир

Лига на Конференцията – новият европейски клубен турнир

От началото на следващия сезон, футболната организация УЕФА пуска нов турнир, където ще участват нашите представители. Неговото име е Лига на Конференция. Там ще бъдат пренасочени повечето от отборите, които участват в тазгодишното издание на Лига Европа.

В това число влизат и трите български тима, които до този момент бяха част от Лига Европа. Родният шампион ще ни защитава в най-силният по сила турнир – Шампионската лига, а 2-рият и 3-тия в първенство, както и носителят на Купата на България, ще станат част от новият турнир. Шанс за участие в Лига Европа има единствено нашият първенец, при положение че бъде отстранен в квалификациите за ШЛ.

Как ще се променят познатите ни Евротурнири?

Шампионската лига носи милиони долари приходи и е най-гледаното футболно състезание за клубни отбори. Съвсем логично, от UEFA не пипат златната си кокошка и тя остава почти непроменена. Изключение правят първите елиминационни фази, където малките отбори имат много по-голям шанс да направят силна кампания, тъй като ще получат втори и трети шанс да участват в квалификациите на останалите турнири.

Най-голяма е промяната при Лига Европа. В този турнир ще останат много по-малко отбори, като отрязани са представители на по-непрестижните първенства, сред които е и родната Първа лига. Там ще останат единствено отборите, отпаднали от Шампионската лига и тези заели 5-тото място в най-силните 4 първенства на „стария“ континент. Към тях ще бъдат добавени и още 15 отбора, спечелили националните купи в най-силните европейски национални първенства. За останалите отбори остава Лигата на Конференциите. Казано с малко по-прости думи, там ще участват слабите тимове от Лига Европа.

Къде ще бъдат родните отбори?

Пътят за нашият шампион (почти сигурно Лудогорец) започва от първи квалификационен рунд в Шампионската лига. Трудно е да кажем, къде ще стартират нашите клубове в новата лига, тъй като това зависи от техния коефициент. Най-вероятно обаче, нашите представители ще трябва да играят от 1-вия или 2-рия квалификационен кръг.

Там обаче вече няма толкова силни отбори, като Тотнъм, който отстрани Локомотив Пловдив през настоящия сезон. Така, родните представители ще имат много по-добър шанс да се включат в груповата фаза.

С най-добри шансове е шампионът. Ако Лудогорец отпадне още в първия кръг на Шампионската лига, то „орлите“ ще отидат в Лигата на Нациите. Ако обаче преодолеят поне един съперник, всяка следваща загуба ще ги прати в Лига Европа.

За останалите ни представите шансът е малко по-добър, в сравнение с пътя до този момент. В групите на Лига на Конференцията ще име 32 тима. 5 от тях идват от Шампионската лига. 10 са от Лига Европа, а 17 трябва да си проправят път през самите квалификации.

Добрата новина е, че в самият турнир вече няма да има свръх фаворити, като Милан и Манчестър Юнайтед от тази година, така че нашите представители имат сериозни шансове да излязат от групите. Като „тежко препятствие“ за нашите отбори се утвърждава единствено последния квалификационен кръг, където участват 34 отбора. 3 от тях идват от Лига Европа, а други 4-ри са последни, който са се класирали за Европа, от най-силните 4 първенства в Европа.

Заключение

За финал можем да кажем, че новият турнир едва ли ще има положителен ефект върху българските отбори. Шампионът на страната е леко облагодетелства, тъй като има повече шансове за европейски футбол. Останалите ни отбори ще трябва да се задоволят с 3-тия по сила турнир, където и парите ще бъдат значително по-малки, отколкото в Лига Европа. Едва ли ще видим отново престижни мачове, като ЦСКА – Рома от тазгодишната Еврокампания на „армейците“.