Home » Здраве » Лекари: Нормалната температура вече не е 37°
Нормалната температура вече не е 37°

Лекари: Нормалната температура вече не е 37°

Всеки един от нас, когато се почувства зле и реши, че се разболява, първото нещо, което прави, е да си премери температурата, припомня presa24.

От медицинска гледна точка това е много важно, защото много заболявания са съпроводени с характерни промени в телесната температурата. Също така и лечението на съответното заболяване може да бъде наблюдавано чрез измерването ѝ. Като общоприета норма днес се смята, че нормалната температура е между 36.5 и 37.5°C. Преди близо 150 години немски лекар анализира температурата на 25 000 пациенти и заключава, че нормалните стойности са 37 градуса. Но множество съвременни проучвания сочат, че изчисленията на Карл Райнхолд Август Вундерлих или не са били верни, или нещата са се променили.

В ново проучване учени от университета в Станфорд твърдят, че по онова време телесната температура е била по-висока и не се знае защо е спаднала с годините.

Днес средната нормална температура на човешкото тяло е по-близка до 36,4 градуса. Спадът на телесната температура може да обясни и други физиологични промени, настъпили с времето. „Сега хората са по-високи, по-тежки и живеят по-дълго, а ние не разбираме каква е причината за тази промяна“, казва Джули Парсънет, част от екипа в Станфорд.

За да тестват своята хипотеза, учените анализират 677 423 температури, събрани от 189 388 пациенти за период от 157 години. Температурата на участниците в Гражданската война била по-висока от измерената през 70-те години и още по-висока от тази в началото на века.

Все пак температурата може да бъде измерена на различни места и това може да промени цифрите. Измерената в ухото и ректума е с половин градус по-висока от оралната, а в подмишницата е по-ниска.

ретро