Home » Здраве » Къпане на бебе – какво трябва да знаете?
Къпане на бебе - какво трябва да знаете?

Къпане на бебе – какво трябва да знаете?

Вашето новородено изглежда толкова малко и крехко, че в първите дни къпането може да се окаже нещо много страшно. Вярвате или не, то обаче не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед. Нужни са само няколко съвета, които трябва да запомните.

Колко често?

Къпане 2-3 пъти седмично е достатъчно, за да поддържа бебето ви чисто. Но ако вашето бебе наистина обича това, можете да го правите веднъж на ден. Къпането повече от това може да изсуши кожата на вашето бебе, предупреждават от Ebaby.bg.

Можете да поддържате гениталиите на мъничето чисти между отделните къпания, като използвате топла вода и памучна кърпа. Около 5-10 минути са достатъчни за къпане на бебе. Това е особено важно, ако детето ви има суха или чувствителна кожа.

Кога?

Можете да къпете бебето си по всяко време на деня. Добра идея е да изберете време, когато сте спокойни и няма да бъдете прекъсвани от каквото и да било. Опитайте се да не къпете бебето си, когато е гладно или веднага след хранене.

Ако къпането отпуска вашето бебе, можете да го използвате като начин да го успокоявате вечер. Някои бебета спят по-дълго след вечерно къпане, така че си струва да имате това предвид.

Къде?

Можете да къпете бебето си в бебешка вана, докато не стане твърде голямо. Тогава може да е по-лесно да използвате голямата баня.

Можете да помогнете на бебетата да свикнат с голямата баня, като поставите малката бебешка вана в голямата баня няколко пъти. След като бебето ви е готово за голямото къпане, може да искате да се къпете с него известно време.

Когато се къпете с бебето си, дръжте лицето му далеч от изливащата се вода и се уверете, че тя не е твърде гореща.

Съвети за безопасност

Удавяне и попарване са двата основни риска по време на бебешки вани. С тези прости съвети можете да избегнете тези опасности и да направите времето за къпане забавно и безопасно за вашето бебе.

• Уверете се, че имате всичко необходимо наблизо – например кърпа, играчки за баня, лосион или шампоан, чисти дрехи и чиста пелена. По този начин можете да държите очите и ръцете си върху вашето бебе по всяко време.

• Уверете се, че всички лосиони за баня, шампоани и електрически уреди са извън обсега на детето.

• Свалете часовника и бижутата си. Измийте си ръцете.

• Проверете температурата на водата. Тя трябва да бъде максимум 37-38 ° C, преди да поставите бебето си в нея.

• Подсушете и облечете отрочето си на кърпа на пода, ако е възможно. По-безопасно е, отколкото на маса за повиване. Ако използвате маса за тази цел, винаги дръжте едната си ръка върху бебето си.

• Поставете бебето си в безопасна зона като детско креватче, след като то е изсушено и облечено.

• Изпразнете ваната веднага щом приключите с нея. Извадете тапите от банята, когато не се използва.

• Децата могат да се удавят за няколко секунди в много плитка вода. Никога не оставяйте бебето си само във ваната, дори ако използвате седалка или люлка. Никога не оставяйте по-големи деца или братя и сестри да наблюдават. Ако сте обезпокоени от телефона или друга задача, изведете бебето си от ваната и тогава пристъпете към нея.

Винаги подкрепяйте главата и торса на детето

Ще отнеме малко време, за да постигнете „идеалното захващане“ по време на къпане на бебето. Повечето родители установяват, че с помощта на една ръка, увита около задната част на тялото, така че главата му да се поддържа от предмишницата, се постига задоволителна позиция.

Използвайте натурални продукти

Всички тези прекрасно ухаещи бебешки продукти са примамливи, но не са непременно добри за кожата на вашето бебе. Най-добре е да използвате най-леките (хипоалергични, без аромати) безопасни и натурални за бебето продукти, които можете да намерите.

Следвайте тези най-важни съвети и всичко ще бъде наред. И с времето наистина ще се усъвършенствате!