Home » България » Кошмар: 2 трупа в Козлодуй заради радиоактивни отпадъци
2 трупа в Козлодуй заради радиоактивни отпадъци

Кошмар: 2 трупа в Козлодуй заради радиоактивни отпадъци

Двама души са загинали и още двама са в тежко състояние след инцидент, случил се около 10 часа днес на площадката на Националното хранилище за радиоактивни отпадъци, научи presa24.

Други двама строителни работници са в тежко състояние след инцидента.

Двамата загинали са на 63 и на 41-годишна възраст. По първоначална информация те били служители на външна фирма, работила в шахта на площадката на хранилището „Радиана“, когато над главите им се откъснала метална шайба и те починали на място.

Там се изгражда национално хранилище за ниско- и средноктивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци”, а изпълнител на строителните дейности на площадката е Германо-български консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“. Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията.

Договорът за изграждане на първия етап от Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци е подписан през 2016 г., а от 2017 година, когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката.

Ръководството на Държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” изказва искрени съболезнования на близките на загиналите.

bulnews