Home » Здраве » Коронавирусът се предава по хавлии и вилици
Коронавирусът се предава по хавлии

Коронавирусът се предава по хавлии и вилици

Коронавирусът се предава по хавлии, научи presa24.

Почти 5000 са потвърдените случаи на заразени с мутирал щам на коронавирус, тръгнал от Китай. Най-близките до България страни, в които са потвърдени случаи на заразени с коронавируса, са Франция и Германия. Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията определи риска от мутиралия вирус за Европа като умерен. Очаква се заразата да се разпространи през следващите седмици.

Препоръките на СЗО не се различават много от препоръките за поведение при други респираторни заболявания. Препоръчва се хората да мият ръцете си със сапун преди готвене и хранене, след използване на тоалетна, след кихане, кашляне, след контакт с болен човек и след контакт с животни. Ако миенето на ръцете не е вариант, важно е мокрите кърпички, които използваме, да са специално предназначени за целта – да съдържат спирт или друг дезинфектант.

Докосването на лицето с мръсни ръце води до голям риск от заразяване.

СЗО препоръчва също да се избягва контакт с болни хора и с диви или домашни животни. Ако човек се грижи за болен близък, важно е да взема предпазни мерки. На първо място, болният, а не здравият човек трябва да бъде с маска. Използваните маски и салфетки трябва да се изхвърлят в добре затворени контейнери.

Кърпите за ръце и лице трябва да се сменят редовно, поне два пъти в седмицата, и всеки член на семейството да има свои собствени. Трябва да се внимава и с парапетите и дръжките на вратите. Докосването на такива извън дома трябва да е последвано от измиване на ръцете, а тези вкъщи е хубаво да бъдат дезинфекцирани.

Ако времето го позволява, хубаво е помещенията да се проветряват редовно. Внимание изискват и приборите за хранене. Всеки трябва да се храни със собствени прибори, които да не влизат в контакт с храната на другите. Тоест хубаво е да имате прибори, с които храната да се слага по чиниите, с които да не се храни никой.

Ретро