Home » Здраве » Кои фитнес добавки са необходими за изграждане на мускули?
фитнес добавки

Кои фитнес добавки са необходими за изграждане на мускули?

Само добрите тренировки не са достатъчни, за да постигнете желаното изграждане на мускули. Без промени в храненето и прием на достатъчно протеини и аминокиселини, вероятно няма да видите в огледалото как мускулната ви маса расте.

Начинаещите фитнес ентусиасти обикновено си задават въпроса дали се нуждаят от фитнес добавки. Ако вашата цел в изграждане на мускули, добавките и по-голямото количество качествени храни са сред водещите ви приоритети.

И така, кои фитнес добавки са необходими за изграждане на мускули?

  • Суроватъчен протеин

Безспорен номер едно е суроватъчният протеин. Една незаменима добавка за интензивно спортуващите. Той съдържа всички аминокиселини и е богат на ВСАА. Има най-високата биологична стойност от всички протеини и се разгражда най-бързо до аминокиселини – градивните елементи на мускулната тъкан.

Следователно всеки, който спортува, се нуждае от суроватъчен протеин, дори да не търси оптимално изграждане на мускули. В случай че това е вашата цел не пропускайте да го включите в рутината си. Качествен протеин може да намерите на https://shop.4fitness.bg/

  • Глутатион

Въпреки че е неесенциална аминокиселина, глутатионът е по-подходящо да се счита за есенциална аминокиселина от спортистите. Той повишава преди всичко нивата на левцин – аминокиселина с разклонена верига, която предотвратява разграждането на мускулите и насърчава мускулния растеж.

Глутаионът също така стимулира производството на човешкия растежен хормон и намалява натрупването на млечна киселина в мускулите.

  • ВСАА

Аминокиселините с разклонена верига са най-важните градивни елементи за мускулната тъкан. От всички аминокиселини те са ви най-необходими, ако искате да предотвратите мускулния разпад и да насърчите изграждането на мускулна маса.

Поради своя ефект ВСАА са важни както за спортовете за издръжливост, така и за силовите спортисти. Дори ако не тренирате за известно време поради травма, или ако сте на диета, е разумно да продължите приема.

  • Креатин

Креатинът е сред най-популярните фитнес добавки в света. И с право. Той повишава силата и издръжливостта с 5 до 15%. Простичко казано креатинът гарантира, че вашите мускули ще имат повече налична енергия. И това ще ви позволи да увеличите производителността си, което пък е пряко свързано с изграждане на мускулна маса.

  • Бета-аланин

Бета-аланинът е аминокиселина, която образува дипептида карнозин във вашите мускулни клетки. Карнозинът е буфер. Когато мускулните клетки се свиват, т.е. произвеждат киселина и с увеличаването на киселинността свиването става по-трудно, карнозинът я неутрализира.

Ефектът на бета-аланина е подобен на този на креатина, но действа по различен начин, поради което те взаимно подсилват ефекта си.

Какво трябва да имате предвид, когато избирате фитнес добавки?

Когато избирате фитнес добавки имайте предвид че колкото по-евтини са те, толкова по-евтини са съставките им. Много производители добавят прекалено много захари и други подсладители. Тези празни калории обаче не са от полза за качеството на продукта.

Спортистите, които следват веганска диета, имат повече от достатъчно вегански възможности. Например, можете да изберете грахов или соев протеин. По отношение на цената те са сравними със суроватъчния протеин.

Ако трябва да обобщим, ще кажем, че използването на фитнес добавки е ефективен и достъпен начин да увеличите вашите спортни резултати. Те могат да ви предложат решение, когато искате да допълните диетата си.