Home » България » Ковачки проговори: Няма да бягам от България, нека проверяват
Ковачки проговори

Ковачки проговори: Няма да бягам от България, нека проверяват

Не се страхувам да съм в България и да работя в България, защото това е моята родина.

Не смятам да напускам България. У нас не е трудно да говори бизнесът. Има два типа бизнесмени – такива, каквито обичат да говорят и такива, каквито работят. Но тъй като в последно време моето име се спрягаше доста, мисля, че е крайно време човек да излезе и да защити своята позиция. Това заяви пред Би Ти Ви бизнесменът Христо Ковачки, който беше обвинен от шефа на най-работодателската организация у нас КРИБ Кирил Домусчиев, че е част от енергийната мафия.

„Гледах по Нова телевизия господин Домусчиев, който поиска днес оставките на шефовете на ТЕЦ „Марица“. Но аз спирам до тук. За мен това поведение е доста странно. Защото не смятам, че бизнесът трябва да кадрува в енергетиката“, заяви гостът.

Според него България има най-ниската цена на електроенергия в региона. „От друга страна, ако погледнем анализ на Евростат, от гледна точка на крайните потребители в ЕС – в България цената на енергията за битовите потребители е много добра“, отбеляза Ковачки.

Той изтъкна, че енергийните борси са свързани и енергията „няма как да бъде държана за българския потребител“. „Ако цената й е по-висока в Унгария, тя заминава за Унгария, ако в Гърция е по-висока – заминава за Гърция. Всичко това е предпоставка да се търси най-евтината енергия и тя да заминава в посока на по-скъпите ценови пазари. Т.е. колкото ние да наливаме в нашата борса, ако цената на борсата в другите страни е по-висока, тя ще замине за там“.

На въпрос дали „изкупува на едро енергия и играе ли с шефа на енергийната борса“, той заяви: „Българската енергийна борса всъщност е една компания, която управлява половината борси в Европа. Не виждам как някой може да спекулира с нея. Няма как да направиш такава система“.

Според Ковачки упреците от страна на работодателските организации били „малко некоректни“: „Човек трябва да работи, да се старае. Не мисля, че аз или някой в България може да направи монопол. Енергията се движи навсякъде. Ние сме в един глобален енергиен пазар и трябва да играем по правилата на този пазар. Не мисля, че някой може да установи монопол“.

На въпроса дали има „енергийна мафия“, той отговори: „В момента държавната енергетика се държи изключително адекватно и всъщност тя е монополистът на пазара… Що се отнася до проверките – те са здравословни. Нека има повече проверки в енергетиката, а те ще докажат, че там всичко се прави по правилата. Ако някой смята, че добре е преценил риска, може да си купи и той по-скъп ток.

Принципът на българската енергийна борса е – купува този, който го прави по по-добър начин. В момента пазарът е глобален. Ако някой от тези колеги иска, аз мога да го посъветвам – как да си купе енергия от Германия, да я докара в България – от 1 евро в Германия да я продаде на 63 лева у нас“.

Ковачки изтъкна, че няма понятие „борсов спекулант“. „Има само спекулант. А борсата е предсказуема“, отбеляза той.

„Господин Домусчиев може да си говори каквото си иска. Да заповядат, да проверяват, няма проблем“, изтъкна Ковачки.

„Всички хора, които се занимават с ТЕЦ-ове в България, трябва да знаят, че въглищата през следващите 6-10 години ще изчезнат от пазара на енергийните вносители в Европа. Истината е, че трябва да се премине към по-екологични горива. И най-добрият вариант е газ плюс алтернативни горива – като например биомаса“, заяви той.

Според Ковачки решението на правителството да брани „Мариците“, е „изключително стратегическо“: „Ако някой ви каже, че в България има енергетика без тези две предприятия, значи лъже. Това е свързано с националната сигурност. От друга страна има решение на парламента. Ако искаме да имаме режим на тока, трябва да спрем „Марица-Изток 2“.

На въпрос дали има „някакво отношение към вноса на отпадъци от Италия и горенето им в български ТЕЦ-ове“, той заяви: „Аз лично нямам. Но познавам бизнесмени, много компании, които имат. Това е бизнес. Първо искам да кажа, че подкрепям българското правителство, че се опитва да вкара ред в този бизнес – да регламентира вноса на всякакви отпадъци. И второ – това, че се опитва по някакъв начин, както чрез възможностите на Министерство на екологията, така и през митниците да се въведе ред. Защото много хора започнаха да се упражняват как всеки може да се занимава с този бизнес. Така хората ще са спокойни, че по никакъв начин внесените отпадъци не застрашават тяхното здраве. Лично аз смятам, че това е едно алтернативно гориво, което може да се използва в бъдеще“.

марица