Home » България » Как се подменя стъклоповдигач – едно от важните автомобилни устройства
Как се подменя стъклоповдигач – едно от важните автомобилни устройства

Как се подменя стъклоповдигач – едно от важните автомобилни устройства

Знаем, че това човек да има автомобил, не опира само до ежедневното шофиране. Често се налага осъществяването на ремонтни дейности – някои са големи, други са по-дребни и лесни за отстраняване проблеми.

При всички случаи обаче, колата ни разполага с множество части – двигател, жила, скоростна кутия, стъклоповдигач. За да си осигурим комфортно и безаварийно каране, следва периодично да преглеждаме цялостно автомобила си, за да сме сигурни, че всичко е изправно и работещо по най-добрия начин.

Говорейки за ремонти, чието отстраняване е относително лесно, спираме вниманието си на част, наричана стъклоповдигач – това е онзи механизъм, отговарящ за вдигането и спускането на стъклата по вратите на колата. Макар и второстепенна, тази част определено заслужава отредено внимание. За да имаме удоволствие от карането и возенето, е важно периодично да можем да проветряваме купето на колата си. С добре работещ стъклоповдигач това е възможно.

Признаци на повреден стъклоповдигач и как се ремонтира той

Повреденият стъклоповдигач проявява съвсем категорични и недвусмислени симптоми, които, за щастие, трудно бихме объркали или пропуснали.

Някои от тях касаят невъзможността от вдигането или свалянето на стъклата на автомобила, зациклянето им в една позиция, както и пропадането на прозореца във вратата. Друг характерен симптом е появата на кликащ звук при заключване на автомобила, идващ от вратите и стъклата. Ако забележите който и да е от тези симптоми, ви съветваме да се отправите към лицензирани професионалисти – те ще прегледат състоянието на стъклоповдигачите и ще ремонтират механизмите, ако случаят налага това.

Ремонтът стартира с демонтаж на вратата, в която се намира проблемният стъклоповдигач, заедно със защитната мембрана в нея. По този начин се открива достъп до механизма и лесно може да се провери неговата изправност.

Демонтира се и стъклото, както и стъклоповдигача с мотора, който задвижва целия механизъм. Пристъпва се към същинската работна дейност. Веднъж щом стъклоповдигащият механизъм е поправен или подменен с нов, в обратен ред се монтира той, заедно с мотора, който го задвижва. Отново се монтират защитната мембрана на вратата, както и стъклото. Монтира се и цялата врата. Никой ремонт не е изцяло завършен без задължителните последващи тестове – професионалистът, заел се с ремонтната дейност, изпробва няколко пъти дали стъклата се свалят и вдигат плавно без зацикляния или пропадания. Заключва се колата, за да се провери дали ще има наличието на характерните звуци, съпътстващи един повреден стъклоповдигач.

Макар и на пръв поглед ремонтът да изглежда и звучи лесен, то никак не трябва да забравяме, че най-добре е тази дейност да бъде оставена на някой, който професионално се занимава с ремонт на коли. Така ще си спестите и много работа, и евентуални главоболия по пътя към отстраняването на проблема.