Home » Здраве » Как пандемията влияе на съня ни: Прекаленият сън вреди на мозъка
Как пандемията влияе на съня ни

Как пандемията влияе на съня ни: Прекаленият сън вреди на мозъка

Пандемията на коронавирус е причинила значителни корекции в ежедневието на хората и тези промени влияят на 24-часов цикъл на сън-събуждане, научи presa24.

Това каза професорът по медицина на съня в Оксфордския университет, Колин Еспи.

Според MedikForum.ru начинът на живот на милиони хора по света коренно се е променил във връзка с пандемията на коронавирусната инфекция, която е обхванала света. Необходимостта да прекарват почти цялото време главно между стените на къщата си стана за мнозина напълно ново преживяване, което се оказа трудно изпитание, дори шок. Всичко това не може да не повлияе на съня.

Според професор Еспи новата реалност и повишеното ниво на тревожност „нарушават“ обичайните циркадни ритми. „Все повече и повече хора имат проблеми със съня“.

„Сега не е нужно да ставаме рано сутрин, за да работим, постоянно сме на едно място. По този начин се стига до „отслабване“ на циркадните ритми, умора през деня и отрицателни състояния след събуждане „, отбеляза експертът.

Сомнологът обяснява: мнозина сега се събуждат много по-късно от обикновено, поради което прекарват по-малко време на естествена дневна светлина. Това обаче играе важна роля в регулацията на циклите на сън и събуждане.

Получавайки по-малко дневна светлина, принуждаваме вътрешните си часовници да работят по различен начин – това в крайна сметка може да повлияе на цялото тяло и да се отрази негативно. Има дисбаланс във връзка с който могат да се развият различни здравословни разстройства.

„Недостигът на дневна светлина и промяна в навиците изместват вътрешния часовник на тялото, могат да причинят усещане за неразположение, загуба на сила, проблеми с нощния сън, кошмари, изблици на тревожност и стрес“, предупреждава ученият.

Той препоръчва в условия на самоизолация да се спазва обичайния режим, да се будим дори и не много рано, но не твърде късно и по възможност да не се спи през деня.

„Ако през деня, чувствайки се уморен, искате да подремнете, опитайте се да спортувате, изпълнете серия от физически упражнения. Дневната светлина е много важна. Прекаленият сън вреди на мозъка “, казва професорът.