Home » Разкрития » Какво не знаем за Николаос, който сяда в стола на Слави по bTV
Какво не знаем за Николаос

Какво не знаем за Николаос, който сяда в стола на Слави по bTV

И така, новият водещ на вечерното шоу на bTV е… Неговото име е… Той се казва… Николаос-Теодорос Цитиридис! “Моля? Я, пак!” Такава беше първата реакция у нас.

Цитиридис – име, което е “Ей-й-й!”, шоу, което се очаква да бъда “Уау!”.

За водещата национална медия, “Шоуто на Николаос Цитиридис” е може би най-важният и мащабен проект за 2020-а, научи presa24. То трябва да запълни онази ниша, която беше емблема за телевизията близо 20 години, а Нико ще трябва да се бори с дългата сянка на Слави Трифонов. Сравненията са неизбежни.

Шоуто тръгва в ефир в понеделник, 27 януари, в познатия пояс от 22,30 до 23,30 часа. За никой не е тайна какви са принципните съставки на вечерното шоу – има всякакви вариации по света, но рецептата е ясна – интервюта, скечове, закачки с публиката и бенда. Три политически шеги, три на сексуална тема, три автоиронии. Примерно.

По-вълнуваща е смелостта, с която bTV са подходили. И честно казано Цитиридис е добър избор. Може би най-добрият. Не е познат на широката публика, но е много опитен. Не е водил “Национална лотария”, не се е лигавил в риалити формати, нито е играл скечове в сянката на други комици.

Не е и непознат в определени среди – една от водещите фигури в стендъп жанра, който набира скорост в България. Никой досега не е казал лоша дума за него и не го е видял намръщен.

След първия шок от фамилията Цитиридис, става ясно, че и името не е проблем. След като българската публика може да запомни Никос Икономопулос, Никос Вертис и Нико Казандзакис, какъв е проблемът да се запомни и Цитиридис.

Освен това фамилията настина се помни лесно. Има и формула за по-несхватливите. Във фамилията има четири пъти буквата “и”. Значи това само трябва да се запомни алгоритъмът там – 23-та, 19-та, 17-та и 5-та буква от българската азбука, гарнирани с по едно “и” след всяка една от тях и накрая завършвате с буквичката на предшественика на Никос и готово.

Както стана ясно Цитиридис е кръстен с две имена – Николаос-Теодорос. Всички в семейството обаче го наричат Додо. Като бебе само тези срички повтарял – До-До! И понеже в Гърция всеки трети е Никос, продължили да наричат момчето Додо и до ден днешен.

Комикът е (веднага включваме любимото клише на телевизионните новини) проплакал на 1 февруари 1994-а в Атина. Наполовин българин, наполовин грък. Гръцкият му род е от Халкидики. На втория ръкав има едно малко, много уютно градче, което българите много харесват – Сарти. Ето оттам са корените на Никос.

“Най-красиво е рано сутрин, когато слънцето изгрява над мраморния връх Атон. Вълшебно е!” – разказва Цитиридис.

Майка му е българка, от Благоевград. Екскурзовод е и говори перфектно гръцки език. И Додо проговорил на двата езика, но гръцкия почти е забравен. Когато е на 5, майка му се връща в България, заедно с Додо и лека-полека гръцката жилка залинява.

От Гърция си спомня, че е живеел в една много хубава къща в Атина, на брега на морето. Имало едно много хубаво плажче, което наричали “Плажът на счупената лодка”, защото на него имало какво? Една счупена лодка. Не влизал много в морето, защото било пълно с медузи.

Гръцкото в Цитиридис се изразява в онова прословуто за елините чувството за справедливост, класов гняв и философските дилеми. Особено последното.

Когато бил на клетата възраст от примерно четири годинки, дни наред Додо си блъскал главата над един екзистенциален проблем. В квартала било пълно с бездомни кучета. Мама работела в един магазин, ей там, отсреща, а малкия той се страхувал от псетата и съответно нямало как да пресече улицата. Един ден решил да ги подкупи и ги подкупил, но проблемът не се решил.

Малкият философ си задал въпроса, чийто отговор дълго време не намирал: “Добре де, защо тези кучета не си тръгват, след като съм дал кренвирш на всяко едно от тях? И всеки ден им давам кренвирши и те продължават да идват и да не си тръгват.” Наистина е странно!

В Гърция имал време да хлътне и по една учителка в детската градина. “Рокерка, с къса коса и кожено яке. Вземаше една китара и ни свиреше. Всички я гледахме като омагьосани”, разказва Додо за мистичната за него госпожа Дзени.

Допускам, че се е казвала Джени, а нае Дзени. Но знаете ахилесовата пета на гръцкия правоговор е нормално – за тях е “Дзамбо” вместо “Джъмбо”, “цииз”, вместо “чийз”. Може би оригиналната фамилия на шоумена да е Читиридис – кой знае.

Днес Цитиридис говори на гръцки само с чиновниците и контролата от “Градска мобилност”. Като студент често се возел без билетчета, а когато попадал над онези мрачни сенки из транспорта, дето с човешка ненавист крещят “Билетчето, моля!” Никос започвал да им говори на гръцки в смисъл на „??? ??? ?????????!” или нещо подобно. Обикновено се разминавал с глобата. Един ден обаче му поискали 20 евро, вместо 20 лева и той бързо превключил на български.

За него българите са много по-позитивни от всички балканци, независимо, че непрекъснато мърморят.

“Къде по света ще намерите такъв оптимизъм. Имаш сватба и завалява дъжд. Всеки друг ще каже “ех, че гадно”, а българинът ще каже “ей, ще ни върви по вода”.

Винаги е бил убеден, че големите планове за него са в България и изглежда това е на път да се случи. Да ти върви по вода, Додо!

Сблъсък с политиката

Първата професия на Цитиридис е журналистиката, а един журналист и добре да живее, рано или късно среща Волен Сидеров. Така се случва, че след края на местните избори през 2015-а, Никос е в редакцията на “Офнюз”, когато редакторът му казва “Волен е в НАТФИЗ!”. Младокът хуква и се оказва първият, който пристига в Академията.

Приближава към Волен и най-учтиво го пита “Господин Сидеров, може ли да излезете навън?” с идеята да го пита какво прави там. Онзи веднага го подхванал – “Кой си ти?”, “Николаос Цитиридис от Офнюз!”, “Кой? Ципрас? Цитрос?” Пита го дали знае български. Подава му да прочете депутатската карта, за да го изпита дали може да чете български език. Може, Сидеров, може. Наше момче си е.

За него

Жалко, че не е актьор

Николаос е толкова забавен човек, че не мога да повярвам, че не е актьор. Но той всъщност е актьор, защото е стендъп комик. А шоуто му е вдъхновено от световните образци в жанра.

Александър Кадиев, актьор и водещ

Телевизионен талант

Той умее да разговаря. Има чувство за хумор. Позитивен е. Ще ви накара да се чувствате добре в неговата компания. Нов телевизионен талант! Убеден съм, че неговото шоу ще остави зрителите с позитивно настроение, усмихнати и спокойни за утрешния ден.

Георги Тошев, продуцент

Журналистиката му помага

Имаме нужда от повече млади българи като Николаос, защото той е талантлив, продуктивен, харизматичен и много работлив преди всичко. Може би малко зрители знаят, но той се е занимавал с журналистика. Има награди, посветени на журналистическия си труд, което пък ще е в негова помощ в интервютата, които ще води в шоуто.

Антон Хекимян, водещ

Знае как да задава въпроси

От “Вечерното шоу с Джони Карсън” по NBC всички следват еднакъв формат. Някои телевизии имат по две или три едно след друго. Въпросът е кой е водещият. А водещият е Николаос Цитиридис – за първи път в България ще се пренесе наистина американският модел на вечерното шоу – не само като обстановка, но и като водещ, който е стендъп комик, сам си пише скечовете и знае как да задава въпроси на гостите си, защото е бил и журналист.

Ясен Дараков, кореспондент в САЩ

Блиц