Home » България » Какви са предимствата на вълнените килими?
Какви са предимствата на вълнените килими?

Какви са предимствата на вълнените килими?

Сред килимите най-популярни са вълнените килими. Това е естествено, тъй като вълната е топъл материал, а вълненият килим с подходяща грижа ще издържи поне 50 години. Нека се опитаме да разберем защо вълнените килими се оценяват, какви видове вълнени килими съществуват, какви са критериите за избор на вълнен килим и характеристиките на поддържането му в отлична форма.

Няколко думи за вълната

В продължение на хилядолетия нашите предци са използвали животинска козина за направата на различни тъкани и покрития. Килимите, които замениха кожите на животните, предпазват хората от студа и посочват произхода им. Козината на животните била най -достъпният, издръжлив и топъл материал, от който човекът се научил да прави килими. Днес този продукт е най-традиционният материал за производство на килими.

Основните видове вълна

Килимът от естествена вълна обикновено се прави от овча или камилска вълна, по-рядко от коза. Овчата вълна се счита за най -популярната. Тънката вълна е най-скъпата и ценна. Но най -добрите вълнени модели са килими от камилска вълна, те са по-здрави и много по-дълго задържат топлината.

Предимства на вълнените килими

Днес има огромен брой възможности за избор на вълнен килим: ръчно изработени вълнени килими, машинно изработени, естествени и в комбинация с вискоза, коприна или памук, както и с изкуствени влакна. Може да се убедите сами от голямото разнообразие от Kamko.bg Разнообразие от композиции, цветове и текстури ви позволява да изберете нещо, което идеално се вписва във всеки интериор. Но това е само малка част от предимствата, които вълненият килим дава на потребителя. Трябва също да обърнете внимание на следните точки:

• Вълненият килим има отлични топлоизолационни свойства, може да затопли студения под и, ако е необходимо, да абсорбира или отделя излишната влага, като по този начин поддържа стабилен и хармоничен микроклимат на помещението;

• Това е трайно и практично нещо, което, ако се борави правилно, ще издържи много години; Вълнените влакна са доста устойчиви на повреди, имат висока степен на еластичност, издържат на различни механични влияния;

• Притежават високи звукоизолационни свойства, намалявайки нивото на шума в помещението.

• Пожарна безопасност. Естествената вълна е незапалим материал, който при запалване тлее.

• Екологичност. Естествените материали и естествените багрила, традиционно използвани за направата на ориенталски килими, са абсолютно безопасни за здравето.

Характеристики на килими от естествена вълна

Препоръките и съветите за грижа за вълнени килими са доста прости и ако ги следвате, килимът ще ви радва поне половин век.

• Внимателно проучете състава на материалите, от които е изработен килима, действайте в съответствие с инструкциите за грижа за конкретен продукт.

• Опитайте се да предотвратите появата на петна по килима, не ходете по килима с обувки, пазете го от прекомерна влага.

• Не поставяйте килима на пряка слънчева светлина.

• Използвайте химическо чистене за нормално почистване.

• Ако килимът е силно замърсен, тогава е по-добре да се свържете със специализирано химическо чистене, защото използването на домакински почистващи препарати може да повлияе негативно на багрилата!

Съвети за избор на вълнен килим

• Днес синтетични материали често се добавят към вълнени килими за издръжливост. Това е допустимо, ако пропорциите на вълната са най-малко 80 процента, а пропорциите на добавките са 20. Други съотношения вече не позволяват на продукта да се нарича вълнен килим.

• Обърнете внимание на плътността на модела, а не на теглото на килима. Колкото по-плътно е тъкането, толкова по-добре килимът ще издържи на различни видове деформации.

• На мястото на гънката основата не трябва да се вижда през влакната.

• Попитайте през каква специална обработка е преминал килимът. Качествените фабрични килими се третират с антистатични средства и препарати против молци, които осигуряват допълнителна защита.

• Най-скъпите ръчно изработени килими се произвеждат в Иран и Турция, фабрично произведени в Западна Европа, например в Белгия.

• Купувайте ориенталски вълнени килими само от надеждни продавачи.

Подхождайте внимателно и отговорно към покупката на килим, вземете предвид всички наши препоръки или се доверете на професионалистите при избора на истински вълнен килим!