Home » България » Иконата на Богородица в Бачковския манастир изцери слепец

Иконата на Богородица в Бачковския манастир изцери слепец

Когато младия мъж от Нареченски бани чул от докторите страшната диагноза мозъчен тумор, първоначално помислил, че става дума за някаква грешка. След това дошъл и ужасът от неизвестността и страшната диагноза.

Но едва след като започнал прогресивно да губи зрението си се решил на рисковата животоспасяваща операция. Оживял, но според лекарите зрението му било безвъзвратно увредено.

„Бях сляп, но прогледнах. Оцелях благодарение на вярата и молитви към иконата на Дева Мария в Бачковския манастир“, споделя тайната за чудотворното си изцеление Петър Павлов.

Както всяка година, така и тази Петър е сред миряните дошли за да вземат участие в литийното шествие на иконата. И въпреки, че тази година вместо оригиналната икона се изнася копие, вярващите са дълбоко убедени, че и то притежава същите лечебни сили.

Традицията на литийно шествие с иконата на Света Богородица на втория ден от великденските празници е вековна. Християните вярват, че точно на този ден образът на Божията майка е в състояние да изцери всяка болка и страдание, стига молещият се наистина да вярва в силата на иконата.

Според преданията, през 1311 година две бедни пастирчета открили на дъното на пещера в местността Клувията иконата на Света Богородица. Това не е била обикновена икона изографисана от безименен майстор. Самата Божия майка е позирала пред евангелиста свети Лука, който е запечатал лика й. Овчарчетата предали ценната находка на монасите от Бачковския манастир.

Монасите поставили светинята в манастира, но на сутринта с ужас установили, че иконата е изчезнала. Ликът на Божията майка се бил завърнал отново в пещерата. Отново отнесли иконата в манастира и тя отново се върнала в пещерата и така няколко пъти. Озадачени монасите се помолили за знак, що да сторят.

Тогава в съня на най-силно вярващият монах се явила самата Богородица, която заръчала на божиите слуги да я поставят на протоскинария вдясно от входа на църквата. Така тя ще може да вижда кой влиза в храма с чисто сърце и кой е искрен в молитвите и вярата си.

Заръчала още всяка година на втория ден от великденските празници да бъде изнасяна и с литийно шествие да бъде занесена на ръце до мястото, където е била открита.

Подготовката за литийното шествие започва поне една седмица по-рано. Монасите от Бачковския манастир приготвят манастирски агнешки [курбан], който да раздадат на миряните, взели участие в празника. Шествието започва от двора на Бачковския манастир, от където вярващите с иконата на Богородица в ръце се отправят към местността Клувията.

Там на поляната монасите раздават от агнешкия курбан за здраве и дълголетие. След това шествието връща иконата обратно, на мястото й в църквата откъдето ще следи сърцата на вярващите чак до следващата година

Източник: sanovnik