Home » България » Злато извира в Сакар
Злато в Сакар

Злато извира в Сакар

Ври от злато в Сакар, научи presa24.

В планинските масиви на югоизток се крие златоносната река Левка, която съдържа в недрата си самородно злато. Сега количеството на намерения благороден метал се увеличава, което привлича много златотърсачи в региона. Златото се крие в утаечно глинестата почва на реката. Дъното се разчиства от камъни и наноси, след което със специална апаратура се пресяват и извличат златните песъчинки.

ДНа ден може да се изкара по половин грам чисто злато. Преди време са се извличали и по 2 грама. В ситуацията сега много хора се заловиха да търсят находища, не мога да смогна да извадя членски карти за желаещитеУ, сподели пред ДБългария ДнесУ председателят на Асоциацията на търсачите на самородно злато и метеорити у нас Кирил Стаменов.

Докато разговаряме по телефона, Стаменов е нагазил в сакарската река и заедно с историкът нумизмат Христо Терзиев, известен като българския Индиана Джоунс. Двамата са наясно, че пълноводието на реката през май и юни е точният момент, подходящ за добив на злато в Сакар.

ДСлед юни реката почти пресъхва и работата спира. Сега цената на златото се покачи до 100 лева, а очакванията са тя да продължава да расте.

Има мнения, че може да стигне и 200 лв за грам. Затова намиращите злато не бързат да го продават, а изчакват повишаването на стойността муУ, разказа още пред вестника Стаменов, докато машината покрай него във водата не спира да работи.

Дългоочакваният събор на златотърсачите в Първомай през месец май се отлага за есента. Все още не е ясно дали през юни ще има такъв във Враца по план, а през август почти сигурно в златоносно Маджарово съборът остава.

Борислав РАДОСЛАВОВ

ДнесБГ