Home » Рецепти » За тази сланинка ще ви завиди всеки дядо на село: Не жълтее, остава крехка дълго и трае много повече!
За тази сланинка ще ви завиди всеки дядо на село

За тази сланинка ще ви завиди всеки дядо на село: Не жълтее, остава крехка дълго и трае много повече!

Признайте си, и вие тайничко обичате да похапвате крехка домашна сланинка, въпреки, че внимавате за линията си.

Кой ли не се е поддал на това вкусно традиционно изкушение? Начините за приготвяне на домашна сланина са много – всяко домакинство си има собствена тайна: някои я приготвят с праз, други със смес от подправки…

Ние от presa24 пък решихме да споделим с Вас една уникална рецепта за сланина в саламура (концентриран разтвор на обикновена сол, използван за осоляване на месо, свинска мас, риба). Крайният продукт е идеално съхранен, не става жълт, запазва вкусовите си качества дълго! И така:

Сланина в саламура – Продукти:

2 кг сланина,
5 чаши вода,
1 чаша сол,
3-5 дафинови листа,
10 зърна черен пипер,
5-8 скилидки чесън.

Приготвяне:

Пригответе саламурата. Изсипете водата в тенджера, добавете солта, поставете върху огъня, разбъркайте, за да разтворят кристалите на солта. Оставете саламурата да заври и дръпнете от огъня.

Нарежете сланината на малки парченца, така че да е удобно да ги пъхнете в 3-литров буркан. Подредете ги по-хлабаво, като периодично вмъквате между слоевете сланина измитите дафинови листа, зрънцата черен пипер и нарязания чесън.

Залейте сланината с охладената саламура и покрийте буркана с капак, без да го затваряте.

Оставете да престои един ден на стайна температура, след което можете да го поставите в хладилника за 10-14 дни. Сигурно знаете, че сланината е здравословен продукт, съдържащ арахидонова киселина, която отсъства в растителните мазнини. Това вещество участва в имунните процеси и метаболизма на холестерола.

Редовното похапване на няколко парчета сланина ще ви осигури отлично здраве и дори, според токсиколозите, ще изтегли от тялото радионуклидите! Останете здрави и не забравяйте да споделите нашите рецепти с приятели.

Източник: Ко4