Home » България » За пример! Нашенец заряза кариерата си в Австрия и се завърна в Родината заради ракията: Ето как тя промени живота му!
За пример! Нашенец заряза кариерата си в Австрия и се завърна в Родината заради ракията: Ето как тя промени живота му!

За пример! Нашенец заряза кариерата си в Австрия и се завърна в Родината заради ракията: Ето как тя промени живота му!

Милен Илиев е българин, който споделя съдбата на много наши сънародници. Завършва училище у нас и заминава за Европа и по-конкретно Австрия, за да търси по-добър живот и работа.

Там той остава цели десет години, в които работи като управител на фирма за производство на зеленчуци, разбра Преса 24. Животът му в Австрия се развива чудесно, като дори получава възможност да получи гражданство, но той и съпругата му решават нещо друго. А именно – да се завърнат в родината. И така този млад българин, постигнал успех на запад, решава да се върне и да гради живота си у нас.

Един от мотивите му за връщането му у нас е, че младите българи трябва да се връщат в България, за да се развива страната ни.

Когато отново се връща в родното си село Поликраище, той решава, че ще започне собствен бизнес и отваря казанджийница „Дионисий“. Бизнесът с ракията му се струва по-примамлив от зеленчукопроизводството, защото според наблюденията му у нас, вносните продукции подбиват родното производството и все по-малко хора се занимават с това.

милен илиев ракия

И така, Милен отваря своята казанджийница, след дълга борба. Борба с държавата! Точно това го потриса, споделя младият човек. Той разкрива, че в Австрия, когато се появи млад човек с идея за бизнес и пари, които да вложи, държавата се стреми по всякакъв начин да му помогне и улесни процеса.

А в България, държавата се стреми всячески да попречи.

И все пак, Милен не се отказва и успява, въпреки всички трудности, да създаде и отвори казанджийницата, която е в съответствие с всички европейски закони и норми. Закономерно, тя бързо печели популярност и там започват да идват хора не само от близките населени места, но и от по-далече, за да сварят родния еликсир.

Именно правилният подход на Милен му помага да изгради качествен бизнес.

В казанджийница „Дионисий“ има два казана от 250 и от 500 литра и има възможност да се извърши тройна дестилация на алкохола. Интересно е, че освен мъжете, да варят ракия отиват и жени. Милен обяснява, че даже жените се справят чудесно в това начинание и по-често можем да видим мъж, който да се провали, отколкото представителка на нежния пол.

Милен Илиев ракиджийница„Българинът е традиционалист и почти няма къща без домашна ракия. Но за да стане хубава, най-важното нещо е да се направи от качествен материал – от хубави и здрави плодове. Ябълките, крушите, сливите, джанките, кайсиите, прасковите, дюлите, малините – всички плодове трябва да са достигнали технологична зрялост и да са натрупали максимално количество захар и ароматни вещества. Загнилите плодове задължително трябва да се отстранят, защото по време на ферментацията се получава повече метилов алкохол”, обяснява Милен.

Младият мъж, който преди няколко години се връща от Австрия в родното си село, за да започне собствен бизнес, вече е успял да усвои всички тънкости за приготвянето на домашна ракия. Първоначално трупал знания и опит от по-възрастен ракиджия, който му помогнал да превърне теорията в практика. Признава, че той е любител на гроздовата ракия и вече е приготвил своята. Но в ракиджийницата е виждал всякакви причудливи решения и всеки прави ракия от това, което има в градината му. Сред най-екзотичните плодове, от които е приготвяна ракия обаче си остават малините и смокините.

Не случайно казанджийницата в Поликраище си е спечелила слава на отлично място за приготвянето на кехлибарения еликсир. За тези четири години откакто работи в нея идват хора не само от селото, но и от съседни населени места.

Източник: Борба