Home » Дом и градина » За висок добив от краставици, спазвайте тези 10 правила
За висок добив от краставици спазвайте тези 10 правила

За висок добив от краставици, спазвайте тези 10 правила

Всички фермери искат да отглеждат здрави краставици и да се радват на богата реколта.

Има обаче някои правила, които трябва да се спазват при тяхното отглеждане. Основното е да правите всичко, както трябва, и навреме, научи Преса.

1. Укрепете кореновата система.

Колкото по-добре е развита кореновата система на краставиците, толкова по-вероятно е да се получи добра реколта. Можете да помогнете на растението да образува допълнителни корени, притискайки стъблото към земята и поръсвайки го с влажна почва.

2. Поливайте правилно.

Краставиците обичат водата. В горещите дни краставиците се нуждаят от много често поливане – обикновено ежедневно с топла вода. Когато температурата на въздуха спадне през облачните дни, поливането се ограничава или временно се спира. Най-добре поливайте вашите краставици вечер.

3. Задължително подрязвайте.

Става въпрос за допълнителните издънки, които отнемат енергия от стъблото, в резултат на което не произвеждат краставици. Подрязването увеличава добива 2-3 пъти, поради навременното отстраняване на издънките. Опитните градинари твърдят, че е достатъчно да премахнете първите 5-8 листа и първите 2-4 листа е оста.

Премахнете ги с остър нож или ножица, опитвайки се да не увредите главното стъбло, листата, цветовете и пъпките. Секциите могат да бъдат третирани със “зеленка”, за да се предотврати инфекция в раните.

4. Мулчирайте правилно.

Мулчирането позволява на почвените микроорганизми и земните червеи да се размножават и да задържат влагата, което прави почвата по-интензивна. В резултат на това корените дишат добре, което благоприятно се отразява на развитието на растението. За мулчирането на краставиците са подходящи следните материали: тор и загнили дървени стърготини, слама, торф. Не се препоръчва да се мулчират краставици с прясно окосена трева, тъй като има голям риск от увреждане и загниваме;

Трябва да внимавате слоят мулч да не влиза в контакт със стъблата, особено в ранните етапи на растежа – това може да ги увреди и дори да доведе до заболяване.

5. Не прекалявайте с чакането на събирането на реколтата.

Не изчаквайте, докато плодовете получат максимално тегло. Очевидните ползи от събирането на по-големите плодове могат да доведат до по-ниски добиви. Колкото по-често събирате узрели краставици, толкова по-висок ще бъде добивът ви.

6. Помогнете в опрашването.

Ако има малко насекоми, опрашването на краставиците може да предизвика проблеми. За да увеличите броят на пъпките, извършете изкуствено опрашване.

7. Увеличете процента въглероден диоксид.

Средно, растението синтезира 94% въглероден диоксид и вода и абсорбира само 6% от почвените минерални торове. Така че “почти от нищото” нашите зеленчукови култури отглеждат храна за нас!

Проблемът с липсата на въглероден диоксид може да възникне в оранжериите, където растенията активно го използват през деня. За да увеличите концентрацията на това полезно вещество, трябва да използвате:

  • “сух лед”, като разнесете парчетата върху оранжерията си;
  • да запалите газова горелка;
  • да поставите 1-2 съда с лопен в оранжерията, отделяйки въглероден диоксид по време на ферментацията;
  • да покриете почвата с тор от 3-5 см.

8. Правилна почва.

Ако почвата е твърде уплътнена, в нея се образува кора и на растението му липсва почвен въздух. В следствие започва да изостава в растежа си. Това не трябва да се допуска.

9. Подходящо подхранване.

По време на образуването на плодове самите краставици ще покажат дали се нуждаят от допълнително укрепване с микроелементи или не. Но зеленият тор или инфузията от сено винаги ще бъдат полезни. На всеки 2 седмици можете да подхранвате краставиците с разредено мляко, което ще ускори растежа им. Млякото се разрежда с вода в съотношение 1:2.

10. Правилно подбирайте съседните зеленчуци.

Краставиците се чувстват най-добре в съседство с фасул и грах, алабаш, зеле и карфиол, целина и маруля, и царевица.

Скриването на тайните на отглеждането на краставици е просто неприлично. Затова, ако имате свои собствени находки, трябва да ги споделете със сигурност!

Източник: Букварче