Home » Дом и градина » Защо умните домакини слагат сол и пипер в прането
умните домакини слагат сол и пипер в прането

Защо умните домакини слагат сол и пипер в прането

Умните домакини си имат трикове, с които да направи дрехите си по-меки, по-бели и да премахне неприятните миризми, научи presa24.

Някои дами залагат твърдо на определени марки прах за пране или омекотител. Други пък се доверяват на предаваните от поколения домашни изпитани методи, споделят от ladybook.bg.

Сега ще ви разкрием няколко от тайните на най-опитните домакини, с които ще направите прането си много по-бяло, меко, добре миришещо и със запазени цветове.

Черният пипер предпазва цвета на тъканта

Ако го добавяте към прането, колкото и странно да ви звучи, то той ще направи така, че цветът на дрехите ви да не избледнява толкова бързо.

Сложете чаена лъжичка млян черен пипер в отделението за изплакване, а след това стартирайте цикъл за студено измиване. След това сами ще видите, че цветовете на дрехите ви са станали много по-свежи. Това е особено забележимо при тъмни или черни дрехи.

Олиото премахва неприятните миризми и омекотява

Някои домакини препоръчват да изхвърлите кухненските кърпи, година след като сте ги закупили. Причината е, че стават много твърдо и обикновено имат постоянна неприятна миризма, въпреки използването на омекотители.

Не всеки обаче може да си позволи непрестанно да купува нови кърпи. Именно за това хитрите домакини са измислили трик, с който да решат този проблем.

Пригответе разтвор от сапун за пране, гореща вода, сода и олио. Сапунът трябва да се разтвори във водата. Смесете всички съставки и накиснете кърпите в тях. За да се отървете от лошата миризма и грозните петна, ще са необходими между 8-10 часа киснене. Кърпите трябва периодично да се бъркат в съда.

Когато и извадите от сместа ги измийте както друг път – в пералнята или на ръка.

Ако няма ефект тогава в емайлиран съд сложете вода, която да кипне. В нея добавете прах за пране и 2 супени лъжици олио. Оставете кърпите за няколко часа на слаб огън и след това изплакнете обилно.

Солта възстановява цвета и премахва петна

Тя действа точно като черния пипер. Ако добавите чаена лъжичка сол към дозатора за прах, ще подобрите значително цвета на вашите дрехи.

Солта е подходяща както за цветно, така и за бяло пране. Ако се притеснявате да я сложите в пералнята, то накиснете дрехите в леген с топла солена вода.

– Солта се справя страхотно с жълтите петна от пот. Белите дрехи стават снежни, благодарение на нея.

– Тя помага за премахването на петна от кръв.