Home » България » Затова погребенията се правят на 3-ия ден след смъртта
Затова погребенията се правят на 3-ия ден след смъртта

Затова погребенията се правят на 3-ия ден след смъртта

Колкото и да искаме да живеем вечно, хората са предопределени да умрат.

Следователно делата с погребението рано или късно ще засегнат всички. Важно е да знаете как да се подготвите за този ден и най-важното – кога да изпратите починалия на последното пътуване.

Според православните канони е обичайно да се погребват починали на третия ден след смъртта. Защо на третият ден? В петък Христос умря, в неделя отново възкръсна. Следователно, 3 дни. По-нататък, според християнските канони, до третия ден душата е на земята, но от 3-ти до 9-ия ден отвъдният живот е показан на нея.

Според Светите отци три дни душата на починалия е близо до тялото му.

Ако погребем тялото, тогава тя няма да има къде да отиде. В този период между тялото и душата все още съществува връзка, която в никакъв случай не може да бъде прекъсната. Душата през последните три дни трябва да бъде у дома, сред близки.

Но от 9-ия ден за душата на починалия започва най-трудният период. Тя преминава през изпитания, където знае всичките си грехове. В периода от 9-ти до 40-ия ден се препоръчва на близките да се молят за починалия. На 40-ия ден душата се появява пред Божия съд, където се определя къде ще отиде.

Препоръчително е да поръчате поминална служба на 3-ти, 9-и и 40-и ден.

Източник: Topnewz168