Home » България » Жило за газ, жило за съединител – какви жила познаваме?
Жило за газ жило за съединител - какви жила познаваме?

Жило за газ, жило за съединител – какви жила познаваме?

Техническият аспект от устройството на един автомобил е нещо, което определено изисква задълбочени познания и богат опит в сферата, за да може всеки проблем да бъде правилно диагностициран и отстранен.

Жилата са цяла категория елементи, които намират широко приложение в устройството на превозните средства, и отговарят за редица механични действия, без които управлението на колата би било немислимо.

Жилата се срещат както при автомобилите, автобусите, бусовете и моторите, така и в машини от селскостопанския и строителния сектор – трактори, багери, комбайни, кранове, косачки, валяци, мотофрези. Според множеството си разновидности, те изпълняват редица функции. В днешния текст ще разгледаме някои от най-разпространените видове жила и ще се спрем на основни моменти от работата, която извършват.

Какво представляват жилата?

Т.нар. индустриални жила са елементи, които, според функцията си, условно се разделят на три големи групи. Меките дърпащи жила срещаме при газта и горивните системи, съединителя, ръчната спирачка, отварянето на предния капак на автомобила, отварянето на вратите, багажника, резервоара. Твърдите жила пък се използват за дърпане и бутате – тях откриваме при скоростните кутии, управление на парното в колата, включване и изключване на хидравличните помпи, както и при използването на джойстиците при селскостопанската техника. Третият вид определяме като гъвкави жила – намират приложение при километражите, тахографите, седалките.

Какво представляват жилата?

Най-разпространените видове представляват оплетка от стоманени въжета, която е обгърната от предпазна броня, за да не търпи зловредни механични и атмосферни влияния. Често тази броня е направена от гумен шлаух или пластмаса.

Най-разпространените видове

Както упоменахме по-горе, жила съществуват под различна форма, съобразени с различни функции и цели.

Жило за газ наричаме онзи компонент, който прави свръзката между педала на газта и дросела – по този начин се регулира количеството въздух, което се допуска в бензиновия двигател, както и добавянето на въздух и гориво при дизеловия. Повредено или скъсано жило за газ води до неспособност на автомобила да ускори или да го прави твърде бавно и трудоемко.

Жилото за съединител е свръзката между съединителя и скоростната кутия и позволява на водача да сменя скоростите. Жилото на ръчната спирачка позволява на шофьора да блокира движението на задните колела след паркиране или да спре, в случай, че основната спирачна система откаже. Жилото на скоростите пък осъществява връзката между скоростния лост и трансмисията (скоростната кутия) на превозното средство. То дава възможност на шофьора да сменя предавките. Жилата за километраж и оборотомер осъществяват контакта между арматурното табло и трансмисията – чрез тях се предават данните, които водачът да следи по време на движение.