Home » България » Жестоки глоби за хазяи с квартири на черно
глоби за хазяи с квартири на черно

Жестоки глоби за хазяи с квартири на черно

Глоба от 500 до 5000 лева рискуват да отнесат нелегалните хазяи, които приемат туристи на черно, научи presa24.

Това предвиждат гласуваните вчера в парламента промени в Закона за туризма. Според тях при повторно нарушение санкцията ще е в размер от 5000 до 8000 лв.

Квартирите на черно станаха масова практика в Пловдив, особено през миналата година, когато градът беше Европейска столица на културата. Тогава 60 на сто от гостите предпочетоха да не нощуват в хотелите. За бум в отдаването под наем на къщи, апартаменти и стаи, много от тях некатегоризирани и съответно неплащащи данък към Общината, признаха и от градската управа. В Airbnb и Booking.com бяха регистрирани съответно 306 и 486 места за настаняване в Пловдив, при това само в чертите на града. В HomeAway и Vrbo фигурират още по 89 обекта.

Със законодателна промяна парламентът на теория намери начин как да облага нощувките и по тези места за настаняване – с патент. Той ще варира в границите между 25 и 250 лева, а конкретният размер ще се определя от местната администрация според местонахождението на обекта. Приходите от патентния налог влизат в Общината.

марица