Home » България » Ето какво съобщиха от НОИ за безработните, които получават обезщетения
какво съобщиха от НОИ за безработните

Ето какво съобщиха от НОИ за безработните, които получават обезщетения

Националният осигурителен институт направи важно съобщение за безработните българи, които получават обезщетения, научи presa24.

Днес на част от тях ще бъдат изплатени паричните обезщетения за безработица. Плащанията ще са месец април т.г. Безработните ще получат обезщетенията, отпуснати преди и след обявяване на извънредното положение на 13 март т.г. Общо 124 011 души ще получат сумите днес по банковите си сметки, пише БЛИЦ.

През месец март подадените заявления за отпускане на парични обезщетения за безработица са 16 908. През април месец те са увеличили значително и техният брой е достигнал 68 151.

Това значително увеличение е причината за промяна в графика на изплащане на помощите. До края на месеца НОИ предвижда още едно извънредно плащане на дължимите парични обезщетения за безработица за същия период.

Безработните граждани, които днес не са получили обезщетенията си, трябва да знаят, че сумите ще постъпят по банковите им сметки на 29 май 2020 г.

Близо 91 000 души са останали без работа по време на извънредното положение, а 20 000 са започнали работа, сочат официалните статистики.

Вчера министър Сачева заяви, че ще бъде предложена мярка за борба с безработицата под формата на субсидирана заетост. Анонс за това ще бъде направен през втората половина на месец юни, допълни още министърът на труда и социалната политика.

kliuki.bg