Home » Разкрития » Ето ги новите противоепидемични мерки
Ето ги новите противоепидемични мерки

Ето ги новите противоепидемични мерки

След повече от два часа разисквания депутатите приеха на второ четене промени в Закона за здравето относно края на извънредната епидемична обстановка, която отпадна от 1 април.

Измененията бяха внесени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев („Продължаваме Промяната“) и група народни представители.

Министърът на здравеопазването, по предложение на главния държавен здравен инспектор, със заповед да може да въвежда противоепидемични мерки с цел предотвратяване на разпространение на заразни болести и контрол на риска, гласят гласуваните текстове.

Мерките могат да се въвеждат и със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, съгласувано с главния здравен инспектор за територията на отделна област, община или населено място за определен период от време.

Освен национални програми Министерството на здравеопазването да изготвя и национални планове за реакция при заразни болести. Ако няма разработен план за действие за съответната епидемия или пандемия, то Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, приема такъв в срок до един месец.

Създадена беше нова алинея 12, в която се казва, че временните епидемични мерки не могат да включват:

1. Забрана за влизане на територията на страната;

2. Ограничаване придвижването на територията на страната;

3. Спиране работата на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите;

4. Изискване на документ за достъп до обектите и услугите по предходната точка 3.

Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) коментира, че в обхвата на точка 4 не е включено „преустановяването на присъствения учебен процес“. По думите му учениците отново ще бъдат ощетени.

Според Искрен Митев (ПП) промените дават възможност при зараза да се взимат мерки – стъпка по стъпка и за определени области.

Против законодателните промени бяха от „Възраждане“. Чрез този законопроект еднолично се въвежда власт в ръцете на един човек, смята Цвета Галунова. Тя дори призова управляващите да оттеглят законопроекта. Председателстващият заседанието Росица Кирова (ГЕРБ-СДС) отвърна, че на второ четене законопроектът не може да бъде оттеглен.

Ирена Анастасова („БСП за България“) призова депутатите от „Възраждане“ да говорят по същество, а не да се правят „митингаджийски изказвания“.

Андрей Чорбанов („Има такъв народ“) посочи, че предвиждането на план за действие „предполага правила, за да бъдат защитени в най-голяма степен правата на българските граждани“.

С измененията се правят промени и в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2022 г. С тях се предвижда да се удължи с три месеца, след отмяната на извънредната епидемична обстановка, възможността Министерството на здравеопазването да субсидира лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ.

За БТА доц. Тонев обясни, че се създава „законовата форма“ за средствата, гарантирани през държавния бюджет и бюджета на НЗОК, гласувани през февруари.