Home » Здраве » Епидемиологът д-р Петър Марков: Коронавирусът e смъртна присъда за тези хора
Епидемиологът д-р Петър Марков Коронавирусът e смъртна присъда за тези хора

Епидемиологът д-р Петър Марков: Коронавирусът e смъртна присъда за тези хора

Лекарите е необходимо да взимат тежки решения и да отказват на пациенти да ги приемат в реанимация тъй като просто няма къде да ги оставят, научи presa24.

В Италия е решено да се дава приоритет на възрастните хора, както и на по-млади тежко болни пациенти за интензивна терапия. Това са изключително трудни решения – да избираш кой ще живее и кой ще умре, с тези страшни думи описа ситуацията в Северна Италия епидемиологът д-р Петър Марков от Оксфордския университет.

Той отправи сериозно предупреждение към България, че ако не се вземат спешни мерки в болниците, за да се повиши капацитета на местата, където хората могат да бъдат слагани на командно дишане, ни чакат редица жертви.

Заразяването на възрастните хора със съпътстващи заболявания е почти равносилно на смъртна присъда, допълва Марков.

Лекар от Бергамо: На война сме! COVID-19 е много по-заразен от грипа, усложненията – фатални Ето какво написа той на профила си в социалните мрежи, когато стана ясно, че у нас има регистрирани случаи на заразата: „Първо ще започна с това че новината на деня днес не е че има два нови случая на коронавирус в България. Истинската новината на деня е е че няма 20.

От пресконференцията:

„Мъж и жена – семейство – мъжът е постъпил вчера с обострена дихателна недостатъчност. Жена му е постъпила днес в тежко състояние, веднага е интубирана в шокова зала“. Тези пациенти са вече съответно тежко и критично болни, но профилът е пак същият като дотук, в подкрепа на това, за което писах вчера и онзи ден – хора с напреднала инфекция или болест и без история на пътуване в чужбина (вижте коментарите от вчера и предишния ден). Пожелавам на тези хора да оздравеят и да се оправят напълно.

Но тази два случая, и по-специално факта че жената е интубирана (сложена на командно дишане) още при постъпването илюстрират много добре темата, която ме занимава от следобяда насам, и която е много, много важна. Какво се случва в момента в Ломбардия? Броят на заболелите и епидемията там сега са стигнали до критични размери по отношение на способността на болниците да ги лекуват.

Тежките случаи там вече са толкова много че многократно надхвърлят капацитета на всичките интензивни отделения в района. Малко переспектива: Ломбардия е най богатата провинция в Италия. Провинцията генерира между ¼ и 1/3 от целия брутен национален продукт на страната, която пък е в десятката на най-богатите страни в света и члена на Г7.

В Ломбардия са най-добре оборудваните и най-многото болници на глава от населението спрямо всички други провинции в Италия. Помнете това, докато четете по-надолу. От колеги лекари работещи в реанимации в района на Бергамо и на юг в Ломбардия, разбираме че в момента за всяко легло с апаратура за обдишване има няколко пациенти, които ако не бъдат поставени на командно дишане ще умрат.

За Жената