Home » Здраве » Експерт на СЗО: Маските не предпазват от новия вирус
Маските не предпазват от новия вирус

Експерт на СЗО: Маските не предпазват от новия вирус

Те създават усещането за квазисигурност и карат хората да пренебрегват хигиенните правила, казва експертът на Световната здравна организация доц. д-р Михаил Околийски, научи presa24.

Санитарните маски, с които хората се презапасяват, водени от страха от новия коронавирус, всъщност не предпазват, а даже могат и да навредят, пише 24 часа.

При носене от здрави хора създават чувство за квазисигурност, което ги кара да пренебрегват елементарните хигиенни предписания, които са много по-ефикасни. Най-важното е да се избягват масови струпвания на хора и да се мият редовно ръцете.

Това казва експертът на Световната здравна организация (СЗО) д-р Михаил Околийски. Той смята, че при възможност работата от вкъщи е мярка, която би предотвратила бързо разпространение на заразата в офиси.

СЗО препоръчва информационна карантина. Човек да се осведомява веднъж на ден, и то само от проверени източници. Подвеждането по слухове и манипулации създава постоянно чувство на безпокойство и може да е по-травмиращо от евентуална зараза.

Дунавмост