Home » България » Д-р Мими Виткова: Коронавирусът се намира до нашите граници
Коронавирусът се намира до нашите граници

Д-р Мими Виткова: Коронавирусът се намира до нашите граници

Коронавирусът се намира до нашите граници, заяви д-р Мими Виткова.

„Смятам, че целият свят се намира в доста нестандартна обстановка заради нововъзникналото заболяване. Все още са много неяснотите около този вирус. Ние в Европа мислехме, че коронавирусът е много далеч и това няма да ни се случи. За съжаление, вирусните заболявания се разпространяват в целия свят със скоростта на самолетите. Свидетели сме на това, че вирусът се намира до нашите граници. В Италия има регистрирани случаи, в Турция също. Европа пропусна да организира своите противоепидемиологични мерки”.

Така бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова коментира заплахата от коронавируса., научи presa24.

„Мисля че подценихме проблема, осланяйки се на това, че вероятно нещата ще преминат. Трябва да има много строг контрол по границите. Инкубационният период вече е около 20 дни, тоест, нещата са доста сериозни. Затова мерки трябваше да бъдат взети по-рано. Все още страната ни няма нагласата за този сериозен контрол при влизане на границата”, посочи Виткова.

„Ние трябва да имаме готовност за изпразване на болници. Капацитет на легла имаме, въпросът е да се маркират болниците и те да бъдат оборудвани с всичко необходимо за този строг предепидемилогичен контрол”, каза още бившият здравен министър.

Мими Виткова коментира и ваксината срещу коронавируса и нейното приложение. „Никой не казва, че в рамките на по-рано от година ние можем да разполагаме с такава ваксина. За момента не можем”, обясни тя.

„Сега внасяме китайски маски, защото спряхме да произвеждаме наши. По принцип маските са една от основните превантивни мерки. България трябва да има готовност да реагира и в това направление”, заключи Виткова.

Дунавмост