Home » България » Д-р Марков: Напълно ваксинираните се тръшкат от този 2 пъти по-заразен подвариант на Омикрон
Д-р Марков: Напълно ваксинираните се тръшкат от този 2 пъти по-заразен подвариант на Омикрон

Д-р Марков: Напълно ваксинираните се тръшкат от този 2 пъти по-заразен подвариант на Омикрон

Световната здравна организация предупреди за по-заразен подвариант на Oмикрон. Той по-често заразява напълно ваксинирани с бустерни дози. Колко опасна е разновидността на Омикрон?

„Имаме открити два нови подварианта на Омикрон. Единият е доста по-разпространен. Той увеличава честотата си в няколко страни. Това е вариант, който има доста сходства, но и различия с Омикрон“, заяви епидемиологът и преподавател в лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков в ефира на „България сутрин“.

Той информира, че има само едно датско изследване, което ни дава информация за него.

„То изследва заразността спрямо класическия Омикрон в домакинствата. Изследването показва, че новият подвариант е около 2 пъти по-заразен от обичайния Омикрон. Тази двойно по-висока предаваемост се дължи на присъщата по-висока заразност на варианта и на неговата по-добра способност да пробива имунни защити при ваксинирани и прекарали инфекцията“, уточни д-р Марков.

Няма данни този вариант да е по-високо патогенен от Омикрон, обясни събеседникът пред Bulgaria ON AIR.

„При човек с пълен курс от ваксинация и бустерна доза, по отношение на тежко протичане и хоспитализация, ефективността на ваксината държи над 90%. Не бих казах, че се налага втора бустерна доза“, коментира още той.

А на въпрос дали ни очаква по-силна вълна на Омикрон, д-р Марков каза, че зависи дали новият вариант ще е способен да презаразява хора, които са прекарали Омикрон.

„Ковид-19 е заболяване с много разнолика клинична картина. Има всякакви симптоми. Понякога болестта протича освен с умора, с проблеми, свързани с когнитивната дейност. Тези симптоми са характерни за дългия Ковид-19. Малко се говори за неврологичните и психиатричните симптоми на Ковид-19“, смята той.

Според него Делта вариантът не е изчезнал, но делът на инфекциите с него е малък, където Омикрон доминира.

„България е в пика на инфекциите си. Това е почти напълно ваксинационно предотвратимо заболяване. Сега не е моментът да се разхлабват мерките“, подчерта д-р Марков.

Той е категоричен – вирусът ще мутира отново, ако го оставим да се разпространява неконтролируемо.