Home » Рецепти » Дробчета от лебед и задушен пеликан – менюто на ромски фамилии от Бургас СНИМКИ
Дробчета от лебед и задушен пеликан - менюто на ромски фамилии от Бургас СНИМКИ

Дробчета от лебед и задушен пеликан – менюто на ромски фамилии от Бургас СНИМКИ

„Пеликанът мирише на риба, много е гаден, ако го ядеш така, трябва да му знаеш порцията. Пеликанът се държи на оцет, слагаш оцета, слагаш чесъна, слагаш солта и това е“, обяснява Васил от ромската махала в Бургас пред репортер на Glas.bg.

Той е един от онези, за които етична и природозащитна гледна точка няма. Казват, че гладът е по-силен и от тока. Жителите на бургаския квартал „Горно Езерово“ разказват, че са поставени в безизходица. И… си хапват защитени видове.

Само преди дни инспектори на изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури удариха поредни бракониери в езеро Вая край Бургас и иззеха седем лодки и мрежи с обща дължина от над 3 хиляди метра. Водните зони край Бургас са обичаен район на бракониерски набези, непрестанни проверки от страна на инспектори, често стигащи до сблъсъци. В мрежите освен риба често заплетени загивали и птици от защитени видове.

Докато за ИАРА това са бракониери, то за гладните ромски семейства риболовът е начин на прехрана.

Липсата на лодки обрича на провал и улова на патици, дори и лебеди, които по това време на сезона заради топлото време са изтеглени в дълбоки води. Въпреки че най-лесният улов на защитените птици е при минусовите температури, когато птицата бедства и трудно успява да излети. Тогава сред плячката е възможен дори пеликан. Голямата птица успява да нахрани многолюдна фамилия.

Според еколога доктор Петър Янков пеликинът е птица, която е на върха на екологичната пирамида. С нея нищо не се храни, тъй като качеството на месото не е такова каквото на една птица, която се храни с растителна храна. Патиците, гъските, дивите патици и гъски неслучайно са ловни видове. Пеликанът никога не е бил ловен вид – просто защото очевидно месото му не става за ядене.

Заради меката зима вкусният дивеч този декември и януари по-рядко се среща на трапезата на бедните.

А някои като Андрей пък вече не искат нито пеликан, нито лебед, след прекарани мъчителни седмици в инфекциозното отделение, след като консумирал бутчета от мъртъв пеликан. Боледувал заедно със сина си.

„Заради туй тези неща не ги бараме вече. И да го гледам там, няма да го взема изобщо“, казва Андрей.

Ромите разказват за ловци, които също незаконно отстрелвали птици. Пържени дробчета от лебед били деликатес на трапезата.

В регионалната инспекция по околната среда и водите рядко достигала информация за изядени птици. Докато консумацията на пеликан звучи недопустимо, то за лебеда са известни дори царски рецепти.

„Преди няколкостотин години са се хранили кралете с лебеди, но сега вече не е допустимо от етична гледна точка, от природозащитна гледна точка“, добавя д-р Петър Янков.

В Европа съществуват два вида пеликани – розов и къдроглав, и три вида лебеди – ням, поен и тундрав. Всички тези видове зимуват у нас. А в момента в България зимуват от порядъка на 800 до 1000 пеликана. Около Бургас са около 400 къдроглави пеликана, които зимуват тук. Розовият пеликан е далечен мигрант, не би трябвало да го има тук. И тази зима са наблюдавани около 8 птици около Бургас.

Оказва се, че ромите не различават видовете защитени птици. За тях те са просто прехрана, която тази зима заради топлото време е все по-малко. Еколози обаче предупреждават за опасния вирус инфлуенца, който може да предизвика и фатален край за консуматора.

Пеликаните, лебедите и другите водолюбиви птици са най-опасните, тъй като са естествените резервоари на птичия грип. Така че рискът да се заразят от птичи грип е изключително голям, особено когато обработват тези птици. Пренасянето на заразата става с кръвта, с вътрешностите, с останалите телесни течности.

От екоинспекцията уточняват, че за незаконния улов на екземпляри от защитен вид законът предвижда глоба от 100 до 5 хиляди лева. Установени консуматори обаче няма. От ИАРА пък само преди дни дариха 200 кг от иззетата риба на социалния патронаж…

Източник: glas