Home » България » Дават по 20 000 лева на фирми безвъзмездно
Дават по 20 000 лева на фирми

Дават по 20 000 лева на фирми безвъзмездно

Не бива да допускаме масови фалити, каза вицепремиерът Томислав Дончев, научи presa24.

900 фирми с над 13 000 работника имат интерес към мярката „60/40“, но сега работим за допълнителна подкрепа за най-малките стопански субекти. Става въпрос за микропредприятия с 10-20 души. Имаме възможност да им помогнем с бърза схема за безвъзмездно финансиране. Това каза в предаването „Лице в лице“ по бТВ вицепремиерът Томислав Дончев.

„Това трябва да става само на базата на подадените заявления. Ако отговарят на критериите, може да получиш финансиране, което да е кратно число на оборота, но не повече от 20 000 лева“, добави той.

„Не бива да допускаме масови фалити. Лесно е да се остави една фирма да банкрутира, но е трудно да се събере екип и бизнесът да потръгне. Затова трябва да се опитаме да спасим и фирмите, и хората, които работят в тях. Ще има и други мерки“, обеща вицепремиерът.

„Политиката трябва да е на морална основа. Може да има неща, които са законни, но ако будят недоверие, се изисква политическо действие. В политиката доверието е всичко“, каза той, след като водещата Цветанка Ризова го пита защо се е стигнало до уволнението на шефа на ББР Стоян Мавродиев.

„Смутът дойде от това, че ББР е инструментът, чрез който осигуряваме гаранции за търговските банки, благодарение на което те трябва да са по-толерантни, да отлагат кредитите. Появи се съмнение, че този кредит има връзка с ресурса, осигурен от държавата“, заяви Дончев.

Той коментира и противоборството с президента Румен Радев.

„Войната между институциите винаги е нещо лошо. Напрежение между тях е добре да има, защото конституционната уредба предполага те да се контролират една друга, но когато са във война, означава, че се пилее енергия при противопоставяне“, заяви вицепремиерът.

Трябва ни консолидация, за да минем с колкото си по-малко щети през това премеждие, добави той.

След като бе попитан кой е по-умния в този спор, Дончев отговори, че може да продължат с цитати и закачки, но не разбира какво предлага президентът. Какво различно от това, което прави целия свят и от това, което препоръчва СЗО, попита той.

„Разхлабване на мерките може да има, когато има основание за това, т.е. когато има данни, че сме преодолели пика на заразата, че тя е в контролирана фаза и тогава да либерализираме движението в режим на социално дистанциране. Това сега не може да се случи. Тези неща не се определят от политиците“, заяви вицепремиерът.

„Имаме лекари, учени, които цял живот това са учили и работили. Ние се вслушваме в техните съвети. Безотговорно е да не ги слушаме. Те са категорични, че не е дошъл момента, в който трябва да се либерализират режимите“, добави той.

„Готови сме с мерки и за затягане, и за либерализиране на мерките. Ако си мислите, че някоя от строгите карантинни мерки ни носи удоволствие, жестоко се лъжете. Ние сме хора и също трябва да ги спазваме“, изтъкна Дончев.

„Защо да причиняваме подобно нещо на хората, ако няма нужда? Това е цената, която плащаме, за да спасим колкото си може повече болни. Разликата между едното и другото се мери не в пари, а в човешки животи“, подчерта той.

флагман