Home » България » Графиката на заболелите – „стръмно нагоре”? Статистиката показва друго
Графиката на заболелите

Графиката на заболелите – „стръмно нагоре”? Статистиката показва друго

Говорим за рязко увеличение на заболелите, когато всъщност се увеличава драстично и периодът, необходим за удвояване на броя заразени у нас, научи presa24

„Тръгва“ ли действително графиката на заболелите от SARS-CoV-2 в България „стръмно нагоре”, както вчера, по време на сутрешния редовен брифинг на Националния оперативен щаб (НОЩ) заяви проф.д-р Венцислав Мутафчийски? Хубаво е да се знае, че математиката е точна наука, тя работи с числа, а те не лъжат. Не казваме, че някой лъже, просто споделяме официалните статистически данни и поставяме под въпрос съответни твърдения. Към момента вече имаме натрупани достатъчно данни, за да започнем да говорим за тенденции и прогнози, въпреки че все пак са възможни ежедневни промени – и спадове, и скокове в броя на случаите на ден. За сравнение ще дадем Италия, където общият брой на нови случаи достигна до нивата в България само за 9 дни и бе правилно обявена експоненциална крива на растежа, на базата на която експерти изграждаха прогнози с цел да се вземе правилното решение по отношение на мерките.

Спрямо предния ден в 17 ч. в България вчера са регистрирани нови 36 заболели (информацията е към 8:00 ч. тази сутрин, бел.а.). Вчера това число бе 34, а преди два дни, на 14 април, броят на новозаразените бе 28. Изглежда всичко е до това как се интерпретират данните, защото съдейки по графиката, базирана на официалните данни от НОЩ от 31 март досега се наблюдава стабилизиране на кривата, като тя варира между 10 и 28 нови на ден за периода от 31.03 до 15.04.

Увеличава се драстично и периодът, необходим за удвояване на броя заразени у нас. Докато преди месец това се случваше само за 2 дни – имаше нарастване от 23 заразени на 12 март до 41 на 14 март – сега този фактор е вече 15 дни – от 399 на 31 март до 800 на 16 април (спрямо данните от 17 ч.)

Графиката на заболелите

Напомняме, че заболелите от SARS-CoV-2 не проявяват симптоми в продължение на максимум 2 седмици (средното число за света всъщност е 5.2 дни), което означава, че периодът на удвоение на броя заболели у нас към днешна дата е 3 пъти по-голям от периода, в който новозаболелите не проявяват симптоми. Тъкмо тази тенденция наблюдавахме вчера, където за „рекорд“ бе сервиран броят на новозаболелите, докато реалният „рекорд“ бе броят на оздравелите.

Вчера съотношението между новите положителни проби и броят на изписванията бе 3 към 2 при 34 нови случая и 24 нови изписани. Важно е да се отбележи също, че общият брой на заболелите в страната е официално 783 към 8 ч. тази сутрин, но от това число не е изваден броят на приключилите случаи – оздравели и починали. Това на практика означава, че към днешна дата в страната има само 621 активни случая, от които едва 218 са настанени в болница с 31 от тях в интензивни отделения с тежка симптоматика. Процентно това ще рече, че по-малко от 30% от заразените към този момент са в болница, а едва 5% от общия брой се нуждаят от интензивна болнична помощ. Това, по всички данни до момента, са предимно (но не само) възрастни хора с придружаващи заболявания.

А самата графика определено не показва експоненциален ръст и определено не демонстрира покачване „стръмно нагоре“. Дали се дължи на предприетите мерки, за които към този момент трудно може да се говори, че се спазват блестящо, или причината е друга – това е съвсем друг въпрос. Фактите обаче казват следното: Щом броят на новите случаи на ден е число между 10 и 34, то средният ръст на ден е 22 нови случая. (бел.ред. средният брой се изчислява на базата на събиране между броя нови случаи на ден за определен период и разделянето на полученото число на периода. Например: 3+4+3=7; 7/3=2.334; 2.334*3=7) Как би изглеждала графиката при това изчисление?

Графиката на заболелите

Данните са от 21 март до 16 април. В синьо е графиката при хипотеза на средни 22 нови случая на ден. В червено – реалните данни от Щаба. Графиките почти са почти идентични с леки флуктуации, които са очаквани за епидемия.

Кривата не е експоненциална – тоест броят на новите заболели не е фактор на умножение спрямо предходния ден, от да речем 1.1 или 1.5. Защото кривата в такъв случай щеше да изглежда по коренно различен начин.

Графиката на заболелите

Числото на умножение в случая е 1.3. Тоест броят на хипотетичните нови случаи на ден би следвало да се увеличава с точно 30% спрямо предходния ден. Графиката в България (в червено и синьо, което се препокрива с червеното) е много далеч от такъв ръст, какъвто се наблюдава в страни като Италия, Испания и САЩ

Интересното в случая е, че тази хипотетична експонента наподобява много графиките в най-засегнатите в света страни. Например Италия, където постепенно вече започва разговор за отпускане на мерките и където броят на случаите достигна до плато от около 165 хиляди и се повишава плавно, сигнализирайки, че пикът е дошъл.

Графиката на заболелите

Италия по дни: В червено ясно се вижда експоненциалната крива. В синьо броят на заразените се стабилизира след въвеждането и стриктното спазване на мерките, в зелено е наближаващият там пик

„Камионите с труповете”, за които чуваме често от премиера в последни дни, изглежда по-скоро като мираж, по-скоро като излишна заплаха и твърдението повече всява паника, отколкото да показва реалната картина в страната. Относно мерките и това дали трябва те да останат – ако кривата в страната остане такава, каквато е сега, то мерките определено трябва да паднат, ако не по-рано от предвиденото, то тогава точно на датата, която бе обявена – 13 май. Ако ли не, то тогава може да се мисли за удължаване на срока, но към момента, предвид факта, че въпреки мерките, хиляди българи все още не носят маски, а заразата не е достигнала до експоненциален ръст, такива изгледи няма.

Бележка: Към 17:00 ч., вчера, след редовния брифинг от ВМА, броят на заразените в страната вече е 800. Новите случаи за последните 24 часа са 53, което действително е най-високата стойност на показателя от 8 март досега. 17 са излекуваните за денонощие – общият им брой вече е 122 или малко повече от 15% от всички заболели.

флагман