Home » Здраве » Интересна завимост за високото кръвно
Вдигаме кръвно ако

Интересна завимост за високото кръвно

Диагнозата „високо кръвно налягане“ невинаги означава, че пациентът спешно се нуждае от постоянен прием на лекарства, за да го свали, научи presa24.

Често това е само сигнал за промяна в начина на живот („раздяла“ с излишни килограми, преминаване към правилно хранене, отказване от лоши навици). Но наистина е важно пациентите да се съобразяват с такава диагноза. Факт е, че високото кръвно налягане увеличава риска от редица здравословни проблеми, включително сърдечен удар, инсулт, хронична сърдечна недостатъчност и бъбречни заболявания.

Според статистиката всеки пети пациент с високо кръвно дори не знае, че има такъв проблем. Поради тази причина е важно да се провежда навременна диагностика и постоянно да се измерва този показател. От внезапни инфаркти и инсулти днес умират не само старите хора, но и мъже „в разцвета на силите си“ и дори деца. Според авторите на скорошно проучване напоследък се появяват все повече доказателства за ползите от мониторинга на кръвното налягане у дома.

Лекарите могат да подобрят грижите за пациенти с високо кръвно налягане, ако разчитат повече на показателите на кръвно налягане, измерено в домашни условия, отколкото в болницата. Много експерти смятат, че така нареченият синдром на бялата престилка може да причини несъответствия в резултатите на кръвното налягане. Всъщност терминът се отнася до повишаване на налягането по време на неговото измерване. Прави впечатление, че при много хора това се проявява в рязък скок на показатели само от вида на човек в бели дрехи.

Чесън и вода бори куп болести от отслабване до високо кръвно, болни стави и кръвни съсиреци

„Много хора се изнервят, когато видят лекар или медицинска сестра, и кръвното им налягане се покачва“, казва Кевин Хванг от медицинско училище UTHealth McGovern. Междувременно, когато лекарите видят повишени показатели, могат да предпишат неправилно лечение. В действителност истинското състояние на пациента може да не е толкова критично, колкото изглежда в лекарския кабинет.

Авторите на изследването съобщават, че от 10 до 50 процента от пациентите с високо кръвно налягане, наблюдавани в лекарския кабинет, имат напълно нормални показатели у дома. Поради тази причина лекарите трябва да потвърдят диагнозата и постоянно да следят напредъка на лечението в домашни условия.