Home » Рецепти » Ватикански хляб сбъдва желанията
Ватикански хляб

Ватикански хляб сбъдва желанията

Напоследък манията по правенето на ватикански хляб напълно превзе кухнята на съвременната домакиня, научи presa24.

Той е наричан още хляб на желанието или хляб на щастието, защото ако следвате идеята му, той ще ви изпълни едно желание. Приготвя се също за здраве и късмет на всички в семейството, затова накрая всеки трябва да опита от него. Ватиканският хляб се прави веднъж в живота и обикновено се приготвя предимно от по-зрели и мъдри хора.

Ватикански хляб не може да си направите сами – трябва някой първо да ви даде закваска. А после от вашето тесто вие да отделите 3 части за трима приятели, на които вие да предадете закваската, иначе желанието няма да се сбъдне. Предаването на закваската трябва да става с добри мисли, иначе лошото ще се стовари върху вас. Докато приготвяте ватиканския хляб, трябва да вярвате в неговата сила и да мислите за нещо хубаво.

В понеделник (или първия ден на приготвяне) добавяте към вече дадената ви закваска 250 г захар, без да я разбърквате. Покривате съда с капак или прозрачно фолио и го оставяте на стайна температура. Именно на този ден трябва да си намислите желанието. Във вторник към сместа се добавят 250 мл сварено и добре охладено прясно мляко. Отново не разбърквате, а само покривате съда.

В сряда слагате към сместа 250 г брашно. Пак не разбърквате, а захлупвате. В четвъртък разбърквате сложените до момента съставки с дървена лъжица, докато се получи хомогенна смес. Докато бъркате, трябва да мислите за нещо хубаво, да наричате сместа поименно на членовете на семейството, за да са здрави. В петък добавяте нови 250 г захар, 250 мл прясно мляко, 250 г брашно и разбърквате. Не се изненадвайте, че дозата става по-голяма, защото именно на петия ден трябва да я разделите на 4 части.

Едната остава за вас, а другите три сипвате в стъклен съд (може буркан) и трябва до една седмица да ги раздадете на ваши близки. В събота слагате останалите съставки на ватиканския хляб: 250 г брашно, 250мл олио, 3 яйца, половин пакет бакпулвер, 1 пакет ванилия, 1 с.л. счукани орехи, 1/2ч.ч. стафиди, 1 кафена лъжичка канела, половин натрошен шоколад. Разбърквате съставките и изливате сместа в кексова форма. Печете на предварително загрята на 170 градуса фурна около 45минути.

Ретро