Home » Life Story » Българско семейство от Пазарджик: С 2000 лв. купуваме най-нужното, за да заведем децата на море
Българско семейство от Пазарджик: С 2000 лв. купуваме най-нужното за да заведем децата на море

Българско семейство от Пазарджик: С 2000 лв. купуваме най-нужното, за да заведем децата на море

Има спекула с цените на основни продукти, правителството трябва да се намеси, казва съпругата, която е сладкарка

“24 часа” потърси cемейства от pазлични краища на страната, за да ги попита как живеят в условията на покачващите се цени, от какво биха се лишили и има ли изxод.

Представяме ви Танови от Пазарджик.

Зара и Стефан Танови са лъчезарни, симпатични млади хора от Пазарджик. По думите им те са щастливо традиционно средностатистическо семейство като хиляди други в града.

Женени са от 14 години и имат две дечица – момиченце, която е ученичка в начален курс, и по-малко момченце.

Двамата съпрузи са по на 38 години и се познават от деца. Били съседи и живеели с родителите си в един блок

Когато са 10-годишни, в едно междучасие Стефан казва на Зара по детски, че я харесва и иска да са приятели. Тя се съгласява. След това обаче пътищата им се разделят.

Срещат се случайно след 12 години – тогава през гореща лятна нощ Зара и Стефан се намират отново пред блока, в който живеят. Тя се връща от дискотека, а Стефан се стяга да ходи за риба. Започват да се чуват и виждат. И любовта пламва.

Един ден, когато се разхождали по брега на река Марица,

Стефан написал на пясъка на брега: “Ще се омъжиш ли за мен?” И Зара приела. По професия тя е майстор сладкар, но в момента не работи.

Зара и Стефан от Пазарджик: С 2000 лв. купуваме най-нужното, за да заведем децата на море

Отдадена е основно на грижата по отглеждането на децата. Но въобще не е забравила да приготвя вкусни торти за семейството и приятелите си.

“Колкото и да се повишават цените на продуктите, хората няма да се откажат да правят или да купуват торти. Ако не по друг повод, то поне за семейни празници. Това е традиция, която няма да бъде забравена”, казва с усмивка Зара.

Съпругът Стефан е международен шофьор – много пътува и често отсъства. Работата му е тежка – далеч от съпругата и децата, но пък е спокоен, че семейството му е финансово осигурено.

Танови живеят в собствен дом. Купили стара къща и основно я ремонтирали, но се наложило да теглят и кредит, за да се справят и нанесат в новото жилище.

Месечният доход на семейството е около 2000 лева. Засега се справят с повишението на цените.

“Цените на олио, брашно, захар, млечни продукти, хляб и въобще основни продукти са неоправдано повишени и трябва да паднат на нивата отпреди няколко месеца. Ако трябва, да се намеси държавата”, категорична е Зара.

Танови имат лек автомобил и смятат, че новите цени на горивата се отразяват зле на всички.

“Горивата са вече лукс за нас, а увеличението им вдига цените на всички стоки”, смятат съпрузите.

Зара е добър майстор сладкар и като поотраснат децата, ще се върне към професията си. Поради това, за да се справят със семейния бюджет, вече пазаруват премерено – не се лишават от необходимото, но се съобразяват с количествата и пазаруват по-малко.

В тази връзка съпрузите се опитват да пестят от всичко. Ограничават и пътуванията си, за да балансират разходите, още повече че семейството има и кредит, въпреки че засега с изплащането му не срещат затруднения.

Зара казва, че би могла да работи на няколко места и на втори трудов договор, ако има такава възможност, но за момента това не може да стане – нека поотраснат децата.

При Стефан това е невъзможно заради естеството на работата му. За да се справят в рамките на бюджета си, Зара и Стефан ще редуцират различни харчове – да намалят средствата за ремонти, почивка, напълно посещенията на кръчми и барчета.

“Не можем да се лишим от почивка на море заради децата. Но вероятно ще намалим времето на престой, за да се вместим в бюджета, който ще отделим за това”, обяснява Зара. Танови се считат за щастливо семейство – стремят се да не лишават децата си и да им осигурят спокойно детство.