Home » България » Бъдещите пенсионери ще закъсат жестоко с парите ВИДЕО
Бъдещите пенсионери ще закъсат

Бъдещите пенсионери ще закъсат жестоко с парите ВИДЕО

Орязват по-малко пенсиите от НОИ за новите пенсионери, научи presa24.

Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1960 г. да бъде в по-голям размер.

Всички родени след 60-та година превеждат задължително 5% от осигурителната си вноска в частен пенсионен фонд за т.нар. втора пенсия, а 14.8% постъпват в държавното обществено осигуряване.

„Работата е там, че жените, които ще се пенсионират 2021 година и мъжете 2024 година, ще бъдат ощетени. Не само те, но и на хоризонта до 2035 година, защото парите, които отиват в частните фондове, първо, са малко и второ – при частните фондове си взимат такса за управление на парите“, обясни икономистът Мика Зайкова.

Преди промяната с появата на втория пенсионен стълб през 2002 г. в НОИ постъпваха 19.8%, т.е. цялата ни осигурителна вноска. С въвеждането му тя обаче не беше увеличена. Така излиза, че втората пенсия всъщност не е допълнителна. А доходът на пенсионер с двете пенсии не надхвърля този на хората само с 1 пенсия от НОИ.

За да не бъдат ощетени бъдещите пенсионери, социалният министър Деница Сачева предлага редукцията на пенсията от НОИ да бъде с по-малко от 20 процента.

„При всички положения е по-справедливо, защото този коефициент 20 процента е доста висок. Всичко е въпрос на разчети. Дали ще се увеличи дефицита в ДОО, дали тези хора с две пенсии ще бъдат повече от една пенсия“ коментира председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов.

Сегашното законодателство позволява на родените след 1960 г. да прехвърлят цялата си вноска в НОИ, като подадат заявление, но не по-късно от 5 години преди датата на навършване на възрастта за пенсиониране.

Вижте повече по темата във видеото.