Home » Life Story » Борбената баба Недка от Раданово отгледала 22 деца, а със 150 лв. пенсия успява да се грижи и за правнуче
Борбената баба Недка от Раданово отгледала 22 деца

Борбената баба Недка от Раданово отгледала 22 деца, а със 150 лв. пенсия успява да се грижи и за правнуче

Баба Недка от Раданово е прегърбена от работа дребна женичка със силен дух и широко сърце, за която в селото казват, че е герой.

Тя е отгледала 22 деца, а сега се грижи за 4-месечния правнук Светослав, дете на една от внучките й. В момента в малката бедна къща, която блести от чистота, живее многолюдна челяд от 10 души, а 75-годишната баба плаща сметките, но сега е позакъсала и има да дава 90 лева за ток. Пенсията й е 150 лева, но й удържат заем, който взела да купи дърва. Въпреки това тя не се оплаква и ни посреща с усмивка в дома си.

Недка Георгиева родила 4 деца. Преди повече от 20 г. останала вдовица, после от рак умряла едната й дъщеря. От другите със сиромашките си приходи жената отгледала 22 внуци и правнуци, разбра Преса 24.

Най-големият проблем я сполетял, когато преди няколко години снаха й избягала от къщата и оставила на плещите й своите 6 деца. Синът и пък, бащата, ходел по чужбина, но се завръщал рядко и почти не се грижел за тях. С много труд баба Недка успяла да учи всичките. Част от тях още ходят на училище, като най-малкият е Николай. Най-голяма е Маринета, която е на 19 г. и вече е семейна с 4-месечен син Светослав, а мъжът й ходи да работи по строежите ден за ден.

„…Много съм препатила, но животът ме научи да съм държелива. Удари ме жестоко, като почина дъщеря ми от оная нелечима болест и ми остави две невръстни дечица. Изучих ги в Търново, той е готвач, а тя е фризьорка. После избяга снахата, после се народиха и правнучета. Да са ми живи и здрави, за тях блъскам”, нарежда баба Недка и освен храна за многолюдната челяд приготвя и за домашната котка, която имала три котенца, а и те били живи душици.

Цяло село я търси да гледа хора срещу 2 лв. на час

Недка Георгиева преди пенсия е работила в хирургията на транспортна болница, била е санитарка и после на други места чистачка. Докато в Полски Тръмбеш имало мандра, тя правела там кравето масло. След това карала още една смяна в град Бяла, пак в мандрата. Държавата й отрежда 150 лева пенсия и тя започва да търси и други доходи. Нищо че е сгъната надве, гледа хора на легло в Раданово и взема скромните 2 лева на час. Сега се грижи за 17-ия човек в списъка си, който е с отрязан крак вследствие на диабет.

ВЪПРЕКИ ТОВА БАБА НЕДКА и до днес пазарува на вересия и като получи скромните си доходи, връща парите и после започва отначало.

Пере със стара ръчна пералня и има само фризер

ЧЕВРЪСТАТА СТОПАНКА НЯМА АВТОМАТИЧНА ПЕРАЛНЯ. Пере многолюдната челяд с една стара ръчна машина, която не си знае годините и е подарък от съсед. Готви на стар „Раховец“ и има само малък фризер, но не и хладилник. За микровълнова печка да не говорим.

Въпреки сиромашията баба Недка винаги гласува. Не иска милостиня, но със сигурност няма да се разсърди на помощ от добри хора, има мобилен телефон – 0895 39 48 71. Докато й гостуваме, тя получава блага вест – един от внуците е на работа в Италия в ябълкова градина, а от Раданово на този гурбет са поели още дузина млади хора. „Е, дано поне Йордан извади късмет, да си изкара парички, че те, като са щастливи, и аз съм челик и ми идва силата”, усмихва се баба Недка на изпроводяк.

Нели СУКОВА

Източник: Борба