Home » България » Бойко Борисов: На мен ми е по-тежко, отколкото на лекарите на първа линия
Бойко Борисов: На мен ми е по-тежко отколкото на лекарите на първа линия

Бойко Борисов: На мен ми е по-тежко, отколкото на лекарите на първа линия

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил масово тестване на хората в Банско. С бързи тестове ще се установява дали тези, които са преболедували коронавирус, са създали антитела срещу него.

Това съобщи министър-председателят по време на редовния брифинг в Министерския съвет.

Изследване за търсене на антитела се провежда чак сега, защото са минали повече от 3 седмици, откакто хората са били в контакт с вируса. Тогава може да се разбере дали тези хора са направили имунен отговор ако са прекарали леко заболяването или въобще не са се заразили.

Ще бъде направено изследване на хора, които са срещали по заведения и обществени места, за да се провери имат ли изграден имунитет и били ли са в контакт с вируса.

„Банско е едно огнище, изстрадаха много хората там, бяха затворени 14 дни. С бързите тестове ще проверим дали хората в Банско имат антитела. Колко от хората там са изградили имунитет в тази малка общност Банско… Ще ни даде ясна картина за ситуацията“, поясни премиера.

Той се похвали и че мерките Европа, които са били „прекопирани“ от всички големи държави, след разговор с него са били въведени първо в България.

„Това, че съумяхте да дадете само един пример и той е Германия и по-скоро Бавария, която има по-голям БВП от България е удоволствие да се чуе“, обърна се премиерът към журналист, сравнил прилагането на бързите тестовете в двете страни. Настъпи вълнения между репортери, които бяха в залата. Причината бяха настоятелните въпроси на репортера на Телевизия 7/8 защо лекарите на първа линия не са масово тествани за заболяването, а премиерът е.

„Няма да слушам, че някой ме е питал нещо и съм избягал като Радев. Севда, седни си на мястото! Ако не седнеш, ще те изгоня. Тръгни си“, това заяви на пиарката си Севдалина Арнаудова изнервеният премиер.

И продължи:

„Нося лична отговорност и затова съм тестван. Взимам по-тежки решения дори от лекарите на първа линия. Ако за един тест ви се е досвидяло… Редно е да знаете дали съм здрав или не и дали тази отговорност не е по-голяма от лекаря на първа линия, когато милиарди очакват да влязат в отделните фирми. Не считам, че това е разделение“.

Ген. Венцислав Мутафчийски на свой ред обясни, че вече е направено масово тестване на медиците във Видин.

„САЩ въздишат и ги е яд, че се забавиха с мерките. Ако ни сравнявате по мощ, институти и производство на предпазни средства с Германия и САЩ – само ми правите реклама“, подчерта пред журналистите премиерът.

На брифинга стана ясно, че има 16 нови заразени за последното денонощие. 6-има от тях са в болница. Общо 581 са заболелите, като увеличението спрямо вчерашния ден е 2.8%. За сравнение в понеделник бе отчетено увеличение на заразените с 4.6%. Няма нови области, достигнати от заразата поясни Мутафчийски.

11 случая на заразени има в София, три в Стара Загора и 1 в Кърджали, поясни Мутафчийски. Заразени са 32 медици, което е 5,5 % от общо заболелите. Сред тях е жена рентгенов лаборант на 64 години от София.

Сред заразените има общо 27 мъже и 15 жени.

За последното денонощие има един починал на 36 години в болница „Света Анна“. Той е бил с тежка черепно-мозъчна травма, поясни ген. Мутафчийски.

Общо починали у нас са 23-ма. Средната им възраст е 65 години. 21 от заболелите са в интензивно отделение. По отношение на информацията за различни лекарства, които засилват имунитета срещу коронавируса, Борисов поясни, че медикамент, който да лекува от COVID-19, все още не е открит.

„Презапасили сме първата линия с предпазни средства, сега раздаваме. И за Бърза помощ и останалите медици има, но оставаме да има и в резерв. Затова съм казал днес да се направят за нашите братя в Северна Македония 100-тина облекла, да се пратят на лекарите на първа линия там. Братя се виждали сме, когато е трудно, когато ти мре народа. По лекарствата толкоз“, каза премиерът.

Той поясни, че има лекарства, които дават добър резултат, но няма такова, което да лекува.

„Осигурили сме максималното количество, необходимо към момента. Няма един болен, който да не е малко лекуван със съответния препарат или лекарство, което е спомагало в други държави. Сега в 9 часа ще дойдат технолозите, имаме промишлени количества от препарата, който се тества. Таблетирали сме подобно лекарство, но трябва да се мине през всички стъпки и одобрения, за да го наричаме лекарство. Тества се в Австралия. Облеклата се тестваха по три месеца там, тука за три дни. Имаме хубава българска поговорка за случая – да не казваш хоп преди да си скочил. Относно публикациите, че футболни отбори нарушават правилата и ограничителните мерки на карантината и тренират, стана ясно, че официално няма такива данни. Ако това е вярно, РЗИ трябва да се сезира“, поясни премиерът.

Бойко Борисов заяви, че следи непрекъснато случващото се в останалите държави в Европа.

„Сутрин като погледна телефона, наблюдавам и състоянието на моя приятел Борис (бел.ред. – премиерът на Великобритания Борис Джонсън, който е заразен и хоспитализиран). Той беше най-смел, че 10 от 10 е прав, че трябва да се остави вируса да се разпространи. И е на изкуствено дишане. Както каза Тръмп – интензивното вече не е хубава работа. Някъде започнаха да говорят за отслабване на мерките, ама тяхното отхлабване, искам дебело да подчертая, защото всеки ден си говоря с тези канцлери, не е решение. Думата „2-3 седмици“ е много употребявана от политиците, защото звучи като обозримо бъдеще, като психотерапия. Никой не може да ни каже дали ще е 2-3 седмици. Виждате има пикове, успокоява се, почват да идват радостни новини и хоп – пак умрат 1000 души. Така че Себастиян Курц каза, че евентуално ще пусне малките магазинчета след 2-3 седмици. Само че ние, в България не сме ги затваряли. Сложихме тежки мерки, българският народ бе изключително дисциплиниран. Само Германия може да ни съперничи. Хората дисциплинирано у нас ходят с маски до магазина, до аптеката“, заяви Борисов.

Той поясни, че с щаба обсъждат какъв ред и дисциплина да създадем, без да изпуснем ситуацията.

„Щабът е категорично против, но аз търся как, особено заради малките деца, да ползваме големите планини около градовете, парковете, но да не създадем това масово струпване, което стана по Витоша, Южния парк, Борисовата градина. Дали на часове по възрастови групи, не знам още, но само заедно можем да оцелеем. И виждате България като резултати. Да, може да не сме тествали достатъчно, но смъртните случаи няма как да се скрият. И ние не сме в пика. Истински ме е страх Цветница и Великден да не ни вкарат в тоя пик. Пълзим бавно нагоре, но не сме преодолели платото. Малки фризьорски салони си направиха ред, за да работят. Хората влизат по един. Е, да, не е този оборот, не правим хората по-богати, но ни държи в кондиция. На това чудо трябва да се намери лек. Има ли лекарство – няма да питам Щаба. Вързани сме с точно тези икономики – Бавария, Франция, Италия. Ако там не се стабилизира положението, нашите заводи получават от тях поръчките. Ние сме част от глобалната икономика“, коментира за по-леки мерки на карантината премиерът.

По думите му, коронавирусът подрежда много неща.

„Но ще загинат и пакети като „Мобилност“. Както въздухът се изчисти, много от тези бюрократщини и решения, които са в полза на една или друга държава след кризата, няма да ги има. Кризата ги подреди. Не само че не може да се приложи пакет „Мобилност“, с полицейска охрана се движат вече превозвачите, за да минават бързо“, поясни Борисов.

Той допълни, че утре има среща с владиците от Светия Синод, с които ще обсъдят мерките по празниците.

„Вярата в Бога и здравето вървят заедно. Утре при всички случаи ще намерим решение“, каза той. По-добре да ме намразят толкова, че да не искат да ме видят, но единственото работещо в момента е дисциплината. Нека бъдем дисциплиниране, дето се вика – 2-3 седмици“, обобщи премиерът.