Home » Рецепти » Безподобно мекички хлебчета от пухено тесто: най-лесната рецепта с винаги 100% резултат
Безподобно мекички хлебчета от пухено тесто

Безподобно мекички хлебчета от пухено тесто: най-лесната рецепта с винаги 100% резултат

Дори да не обичате да работите с тесто, тази рецепта е толкова лесна и приятна, че ще промени мнението ви!

Хлебчетата се получават невероятно леки, ефирни, меки и вкусни! А тестото с мая е като пухче. Дори и след няколко дни изделията са пресни, структурата и вкусът им са запазени. Можете да направите кифлички с любимата си плънка или пък голяма погача – резултатът винаги е на 100%.

Мекички хлебчета от пухено тесто:

Продукти за 8 големи хлебчета:

пшенично брашно – 500 гр.
суха мая – 10 гр.
прясно мляко (вода) – 210 гр.
яйца – 2 броя
захар – 30 гр.
сол – 0,5 ч.л.
мед (по желание) – 1 ч.л.
масло – 80 гр.

Освен това:

масло за намазване
захар/морска сол

Приготвяне:

В купичка или чашата на миксера изсипете топлото мляко, добавете меда (при алергия може да го пропуснете), яйцата, захарта и солта. Разбийте до еднородна смес, може и с миксер. В голямата купа на миксера изсипете пресятото брашно и го смесете с маята. След това добавете вътре течната смес и започнете да месите с бъркалките, докато тестото се оформи на топка. Накрая на две порции добавете мекото масло и месете, докато се поеме напълно.

Прехвърлете тестото върху плота и доомесете, след което го прехвърлете в намаслена купа, покрийте и оставете да втасва на топло 1 час. Втасалото тесто оформете на фитил и нарежете на 8 еднакви парчета. От всяко направете топче, разточете с точилка на елипса и навийте откъм късия край на руло. Подгънете двата края на рулото и прищипете добре, така че да се оформи топчица. Подредете ги една до друга в намаслена тавичка и оставете да втасат.

Когато втасат хубаво, с ножица направете разрез по средата на всяка питка, сложете парченце масло и поръсете всички със захар (или морска сол, ако ги предпочитате солени). Печете на 180 градуса около 20-25 минути, докато приятно се зачервят.

Приятен апетит!