Home » Здраве » Бг професор казва кога ще заживеем нормално
професор казва кога ще заживеем нормално

Бг професор казва кога ще заживеем нормално

Националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова смята, че до юни месец ситуацията с коронавируса ще бъде овладяна, научи presa24.

„Към края на юни ще влезем в обичайния ритъм на инфекциозните заболявания. Епидемията от Covid-19 се развива така, както ни се искаше в началото и ние наистина я контролираме на определени нива. Ще я овладеем и тя ще започне да намалява“, каза пред проф. Червенякова, която е и изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“.

„Към края на юни вече ще имаме нормална сезонна заболяемост и тя ще се замени от друга – така си представям епидемичния процес“, допълни експертката пред БНР.

„Добър инфекционист се става бавно и с години заради спецификата на тези заболявания. Трябва да се помисли за подкрепа и стимули на тези специалисти и структурите, в които те работят“, смята проф. Татяна Червенякова.

Същевременно, обявиха още един симптом на коронавируса – обриви по краката.

Обрив по краката може да бъде един от симптомите на коронавирусна инфекция. До този извод стигнаха италианските и испанските лекари, пише в. „Ил Джорнале“. Оказа се, че всеки пети италианец, хоспитализиран с COVID-19, има проблеми с кожата, като най-често този симптом се проявява при деца и юноши.

Испанската асоциация на педиатрите отбеляза, че обривът при коронавирус е подобен на този при едра шарка или морбили. По правило зачервяването се появява на пръстите на краката и впоследствие заздравява, без да оставя следи по тялото. Лекарите призоваха хората да вземат под внимание такъв обрив много сериозно и, ако се появи, да се изолират у дома.

В същото време експертите препоръчват на гражданите да не посещават медицински центрове само ако този симптом е налице, ако той се прояви обаче, струва си да започнете внимателно да следите здравословното си състояние.

марица