img

Бг професор казва кога ще заживеем нормално

/
/
/
1260 Views

Националният консултант по инфекциозни болести проф. Татяна Червенякова смята, че до юни месец ситуацията с коронавируса ще бъде овладяна, научи presa24.

„Към края на юни ще влезем в обичайния ритъм на инфекциозните заболявания. Епидемията от Covid-19 се развива така, както ни се искаше в началото и ние наистина я контролираме на определени нива. Ще я овладеем и тя ще започне да намалява“, каза пред проф. Червенякова, която е и изпълнителен директор на Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“.

„Към края на юни вече ще имаме нормална сезонна заболяемост и тя ще се замени от друга – така си представям епидемичния процес“, допълни експертката пред БНР.

„Добър инфекционист се става бавно и с години заради спецификата на тези заболявания. Трябва да се помисли за подкрепа и стимули на тези специалисти и структурите, в които те работят“, смята проф. Татяна Червенякова.

Същевременно, обявиха още един симптом на коронавируса – обриви по краката.

Обрив по краката може да бъде един от симптомите на коронавирусна инфекция. До този извод стигнаха италианските и испанските лекари, пише в. „Ил Джорнале“. Оказа се, че всеки пети италианец, хоспитализиран с COVID-19, има проблеми с кожата, като най-често този симптом се проявява при деца и юноши.

Испанската асоциация на педиатрите отбеляза, че обривът при коронавирус е подобен на този при едра шарка или морбили. По правило зачервяването се появява на пръстите на краката и впоследствие заздравява, без да оставя следи по тялото. Лекарите призоваха хората да вземат под внимание такъв обрив много сериозно и, ако се появи, да се изолират у дома.

В същото време експертите препоръчват на гражданите да не посещават медицински центрове само ако този симптом е налице, ако той се прояви обаче, струва си да започнете внимателно да следите здравословното си състояние.

марица

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *