Home » Свят » БГ олио от орехи – хит на най-голямото агроизложение в света
БГ олио от орехи - хит на най-голямото агроизложение в света

БГ олио от орехи – хит на най-голямото агроизложение в света

Олио от орехи, произведено от българска фирма стана един от хитовете на започналото тези дни най-голямо агроизложение в света – „Зелена седмица 2020“ в Берлин. Фирмата, която добива растителното масло, е наследила умението от френски ветеран в бранша.

Възрастният човек е правил масло от орехи, чрез студено пресоване в дъбова преса, с която могат да произведат не повече от 1 тон на месец. Половин литър от уникалното олио се продава на нашия щанд на изложението в германската столица за 25 евро на изложението.

На българския щанд можеше да се намери и уникалната биолавандулова вода на няколко производители. Представител на една от тези дестилерии, разказа, че вече са направени изпитания от български лекари, показали, че само няколко капки от водата в определени дози лекуват късогледство.

На фона на огромната шумотевица, човешко множество, омайващи аромати на невероятни гозби от цялата планета българският щанд на Зелената седмица в Берлин се превърна в истински хит. Въпреки огромната световна конкуренция българският щанд не само не беше подминаван, както това се случваше преди петнайсетина години, а пред него се тълпяха опашки. Това, което ни направи по-различни и интересни, бяха многото биопродукти от етерични масла, мед и орехи. Оказа се, че много от тях се представят за първи път на това изложение.

Доскоро това, с което българинът се гордееше, беше просто най-качественото розово масло. Огромен интерес на изложението обаче предизвика набор от малки ролони с розово и други етерични масла срещу стрес и против вируси. Те са производство на българска фирма и могат да се носят дори в джоба. Действат на принципа на ароматерапията, като с тях се мажат няколко точки около носа, ушите или китките, а тестовете са показали невероятни лечебни резултати.

 

Друга българска фирма пък представя хапове с розово масло и лайка, които облекчават кашлицата. За жалост ролоните не могат да се намерят на родния пазар, един от тях струва 17 евро.

Един от най-удивителните продукти от представените бе български мед, съдържаш розово масло и лиофилизирани листенца от роза Дамасцена. Едно бурканче от 250 грама струва 50 евро и от няколко месеца се продава само във Франция.

Вкусът и констистенцията на меда е уникална, той е много по-лек за ядене, не така плътен и ухае на роза. Любопитно е да се научи, че е направен съвместно с френски майстор готвач, който работи в ресторант със звезди от Мишлен.

На международното агросъбитие в Берлин участват 19 наши компании. Предлагат се основно биовина, вина от Южна България, традиционните български сирена, кисели млека, луканки, кашкавали. „Зелена седмица 2020“ продължава до 26 януари.