Home » България » Баща и дъщеря от Велико Търново са единствените в България, които произвеждат сушени ароматизирани цветя
Баща и дъщеря от Велико Търново са единствените в България които произвеждат сушени ароматизирани цветя

Баща и дъщеря от Велико Търново са единствените в България, които произвеждат сушени ароматизирани цветя

Баща и дъщеря от Велико Търново са единствените в България производители на сушени ароматизирани полски цветя, разбра Преса 24.

Д-р Здравко Димитров и неговата 13-годишна дъщеря Стела заедно притежават марката „Стела Здраниди“ и познават всяка стъпка от обирането на цветята, през сушенето, оцветяването им, ароматизирането, чак до подреждането им в красиви композиции.

Всичко започнало преди около 20 г. Здравко Димитров завършил ветеринарна медицина, но ситуацията в България била такава, че той не успял да започне работа по специалността си. Цветята се появили в живота му като хоби, но те го спасили в годините на финансова криза. Постепенно хобито се превърнало в нещо като втори занаят за д-р Димитров, който признава, че именно с ароматизираните цветя той много години успява да издържа семейството си.

Здравко Димитров сушени цветя„Сбъднах мечтата си, имам си свой ветеринарен кабинет и се занимавам с домашни животни, за което съм и учил, но нито за минута не ми е хрумвало да зарежа цветята“, признава д-р Димитров. В този бизнес участва цялото му семейство, нищо че Стела е собственик на марката „Стела Здраниди“. И майка й, и по-малкият й брат се включват в брането на цветята. „Много често през лятото тате казва: „Искате ли да ходим на басейн“. Ние естествено крещим, че искаме, но като тръгнем, преди да стигнем до басейна, обираме всички полски цветя по поляните“, казва Стела.

И за доказателство показва снимки от тези моменти.

Миниатюрни цветчета от главната улица на Габрово, папрат от Трявна, жълт равнец от „Картала“, бял равнец от Беляковец, драки и капачета от жълъди от всеки парк, памук от Хасково, маслинови клонки от Халкидики, мъх и шишарки от Кипър – това са част от цветните и дървесни видове, които Здравко и неговото задружно семейство берат и събират за ароматизираните цветя. „Да не ти казвам какви станаха очите на митничаря на границата в Кипър като видя една кола, пълна с мъх и шишарки. Загуби си дар словото човекът“, през смях си спомня куриозните моменти д-р Димитров.

Една камара билки има в букетите и икебаните, които той и Стела приготвят, но брястът се оказал един от най-интересните и забележителни растителни видове, защото, отрязано, клончето много прилича на звезда. Някои от растенията като хелихризума Здравко Димитров сам си гледа. Сам си отглежда и черния кимион – семето на фараоните.

ТРЕВИСТИ, ХРАСТОВИДНИ И ДЪРВОВИДНИ ВИДОВЕ И ТО В СПЕЦИАЛНА ПРОПОРЦИЯ ИМА В КОМПОЗИЦИИТЕ С МАРКА „СТЕЛА ЗДРАНИДИ“.

„Заради тези тънкости и много съществени детайли ние се оказахме единствените производители на ароматизирани цветя. Обаче тези пропорции са наистина важни, защото красотата в композицията идва от тревистите, устойчивостта я дават храстовидните, а дървесните задържат аромата“, обяснява д-р Димитров.

А ароматите, с които той придава блясък на готовите композиции, взима от Швейцария. Маслата са ароматни и издържат цяла година. От няколко месеца Здравко и Стела предлагат своите продукти с едно допълнително флаконче ароматно масло, защото клиентите все по-често започнали да питат как да удължат живота на ароматите в цветята.

Канела и портокал е коледният аромат, който в момента е истински хит сред клиентите на семейство Димитрови. „Цитрусовите аромати предизвикват отделянето на ендорфини, които стимулират щастието и ни предпазват от депресия. Сега е лесно да изпаднеш в депресия заради празниците, стреса от тях, пък и в 16,30 става тъмно навън“, обяснява д-р Димитров. След това допълва, че канелата е ароматът на спокойствието, ароматът, наречен „цветната градина“, е най-устойчивият и силен, „амбър“ е успокояващо ухание, „блу бриз“ пък създал с идеята в домовете на хората да мирише на свежест и чистота.

„Знаеш ли колко случайно открих, че мога да ароматизирам цветята. В началото ние ги предлагахме просто изсушени. Но в онези години, когато нямаше работа за мен като ветеринарен лекар, имах щанд в един търговски център в града. Продавах аромати и сухи цветя, но като отделни артикули. И веднъж, дали от скука или просто съвсем без никаква мисъл, капнах аромат в една купичка със сухи цветя. Те не бяха предназначени за продан, просто за украшение на щанда. Мина обаче една дама, задържа се заради аромата, който усетила и като разбра откъде идва, веднага грабна купичката. Даже не искаше да ме чуе, че това не се продава. Продадох й го, какво да направя. И така се завъртя бизнесът“, разказва д-р Здравко Димитров.

Засега само в България има пазар за продуктите на „Стела Здраниди“, но не защото няма интерес навън, а защото Здравко, Стела и останалите членове на фамилията не могат да се справят, ако пристигне сериозна поръчка. „През септември, когато се включихме в „Нощта на Самоводската чаршия“ като занаятчии, ако знаеш колко германци питаха дали това в тяхната държава го има.

Как да го има, като те ще ми поръчат 10 000 композиции. А ние тепърва изграждаме цех“, признава д-р Димитров.

А и неговата вдъхновителка и първи помощник Стела сега е в VІІ клас и е в паралелка по хореография в СУ „Емилиян Станев“. Но догодина й предстои да кандидатства в ново училище. Тя е избрала да учи биология и химия в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“ във Велико Търново, защото иска да става лекар. „Аз ще бъда хирург, обаче още се колебая дали да бъда ветеринарен или хуманен хирург. Но нямам колебание, че искам да уча медицина“, казва Стела, която от малка се навърта около баща си, докато той консултира и лекува домашните животни, които влизат в кабинета му.

Миналата година, когато навършила 12 г., получила като подарък марката „Стела Здраниди“. Така баща й решил да я приобщи към семейния бизнес и да й даде увереност, че каквото и да й се случва в живота, тя има здрави корени, които ще й дават и крилата. Стела казва, че някой ден това наистина ще й бъде като втора работа, макар че тя и сега знае всичко за процеса, участва в брането, в сушенето, в оцветяването и в подреждането на цветята.

Освен това обича да готви. „Не е вярно, че днешните жени не могат и не обичат да готвят. Не ми харесва, когато го чувам това от мъжете“, казва тийнейджърката. Когато не готви, не се бори с биологията и химията и не се налага да бере цветя, Стела танцува. Тя е балерина в „Балетино“, танцува от много малка и вече печели медали и награди с трупата си

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Източник: Борба