Home » Рецепти » Бабиният метод за зеле в буркани няма грешка – остава хрупкаво и свежо чак до лято. Ето всички тайни
Бабиният метод за зеле в буркани

Бабиният метод за зеле в буркани няма грешка – остава хрупкаво и свежо чак до лято. Ето всички тайни

Ако обичате зелето в буркани да е хрупкаво, а не меко (както често става още на втория месец след затварянето), днес ще ви разкрием тайната на истински хрупкавото зеле в буркани.

Бабиният метод го пази сочно, свежо и чудно хрупкаво чак до лято. Може да си го хапвате и на салата, и да готвите с него – еднакво вкусно е! Ето как се затваря зеле в буркани по бабиния метод :

Продукти:

(Количеството зеле в рецептата е голямо, затова трябва да нагодите дозата според нуждите на собственото си семейство)

24 кг. прясно зеле

4 кг. моркови

Марината:

За 1 литър вода:

1 супена лъжица захар

2 с. л. сол

(1 литър марината е достатъчен за 2 кг зеле)

Приготвяне:

Първо пригответе зелето.

Разрежете всяка зелка на 4, след това внимателно отстранете кочаните и твърдите части около тях. Нарежете зелето на тънки ивици (най-лесно става с подходящо ренде). В дълбока тенджера смесете зелето и морковите (настъргани предварително) и объркайте хубаво с ръка. Най-хубаво е да добавите зелето на 2 пъти, като хубаво „утъпчете“ количеството в тенджерата с дървено чукче или точилка, за да омекне хубаво зелето. Същото направете и с останалото количество.

Бабиният метод за зеле в буркани

Пригответе маринатата, като сложите необходимото количество сол и захар в дълбока тенджера, а след това добавите съответното количество вода и разбъркате хубаво, докато захарта и солта се разтворят.

Изсипете маринатата при зелето, като за всеки 2 кг. зеле добавяте 1 л марината. Отново хубаво утъпчете зелето отгоре. Сега трябва да сложите върху зелето тежест, за да може да втаса хубаво. Поставете първо дървена дъска, а върху нея подходящ тежък предмет – най-добре камък. Затворете тенджерата с капак и оставете така за 3 дни.

На 3-тия ден ще забележите по повърхността на отделената вода мехурчета – това е знак, че зелето е започнало да се маринова.

Бабиният метод за зеле в буркани

Сега извадете зелето в няколко съда и го оставете да престои така няколко часа (цяла нощ). На сутринта го натъпчете плътно по бурканите и затворете хубаво с капаци.

Бабиният метод за зеле в буркани

Съхранявайте на хладно и проветриво място, може и просто на терасата.


Източник: За Жената