Home » Здраве » Баба Рада от Зверино лекува грип и високо кръвно с водка
Баба Рада от Зверино лекува грип и високо кръвно с водка

Баба Рада от Зверино лекува грип и високо кръвно с водка

Баба Рада от село Зверино е известна в целия регион със своите лечебни рецепти против грип, респираторни заболявания, хипертония и още ред други болести. Във Врачанско няма човек, който да не я познава или да не е чувал за нея от свои близки и роднини.

Стотици са тези, които още помнят старата усмихната жена, благодарение на чиито рецепти са преборили редица болести – от грип до сериозни бъбречни заболявания.

Баба Рада е познавала най-добрите и лековити билки в района, като лично ги е търсила и събирала от Ржана планина. Сред множеството ѝ тайни рецепти обаче изпъква една лесна и много простичка лечебна тинктура, която на мига гони от организма ни високото кръвно, настинка, грип, респираторни заболявания, белодробни заболявания и бъбречни проблеми.

Рецептата на баба Рада така, както я знаят местните, се състои само от обикновена водка и чесън. Една чаена чаша се напълва със счукан чесън. Към нея се добавят две чаши водка. Ако не желаете да консумирате никакъв алкохол, водката може да се замени и с ябълков оцет. Съставките се слагат в буркан с винт, който се затваря добре и се оставя да престои не по-малко от две седмици.

Всеки ден обаче бурканът трябва да се разклаща хубаво, за да се смесват продуктите.

След като изтекат двете седмици, течността се прецежда внимателно през тензух или цедка и се сипва в буркан от тъмно стъкло. Съхранява се в хладилника, но може и на друго хладно и тъмно място. Тинктурата против грип и всички останали посочени заболявания се използва всеки ден с помощта на капкомер, като се приемат по посоченото количество капки, разтворени във вода, но най-добре в билков чай.

За профилактика се приемат по 5 капки всяка вечер преди яденето, а ако вече сте се разболели, взимате по 5 капки три пъти за на ден – пак преди всяко ядене.

Тази тинктура на баба Рада от Зверино е прекрасна не само за вътрешна употреба, а и за външно мазане, тъй като цери бързо рани по кожата, микози и подсичания.