Home » Здраве » Ако недай си Боже ви се наложи да сложите инжекция по спешност, ето как да го направите правилно (СНИМКИ)
Ако недай си Боже ви се наложи да сложите инжекция по спешност ето как да го направите правилно (СНИМКИ)

Ако недай си Боже ви се наложи да сложите инжекция по спешност, ето как да го направите правилно (СНИМКИ)

За съжаление, всеки би могъл да изпадне в подобна ситуация, изискваща умения за поставяне на инжекция. Това са някои от основните инструкции, които подбрахме от Преса 24.

Предупреждаваме ви, че е необходимо да ги използвате само при спешен случай. Интрамускулните инжекции са най-лесни за поставяне. Ето как бихте могли да направите това.

Как да се подготвите?

Уверете се, че става въпрос за спешен случай. Снабдете се с необходимото лекарство и спринцовка. Измийте добре ръцете и ги подсушете с кърпа за еднократна употреба. Намерете подходяща чиния или табла, където може да поставите всичко необходимо. Дезинфекцирайте нейната повърхност.

Стаята е необходимо да бъде добре осветена. Помолете вашия „пациент“ да легне, така че мускулите да бъдат отпуснати. Поставете стерилни ръкавици. Дезинфекцирайте ги със спирт. Подгответе памучни или медицински тампони, напоени със спирт.

Как да поставите инжекция на някого?

Ако лекарството е студено, го загрейте. Извадете спринцовката от опаковката.

Дезинфекцирайте ръцете и флакона. Отворете ампулата и извлечете лекарството. Ако капакът на флакона е каучуков и е необходимо да бъде пробит, сменете иглата след извличане на лекарството, тъй като нейния връх може да се захаби.

Сменете иглата, ако случайно я докоснете. Обърнете спринцовката нагоре и изкарайте въздуха от нея. Визуализирайте голям кръст на седалището на пациента. Този кръст разделя зоната на 4 части. Инжектирайте лекарството в горната външна част, за да избегнете засягането на даден нерв.

Почистете мястото, което искате да обработите, с памучен тампон, напоен в спирт.

Поставете иглата към кожата под ъгъл от 90° (предупреждение: това важи само за интрамускулните инжекции). Вкарайте иглата в обработената зона с едно бързо движение. Близо 1/3 от нея трябва да остане извън тялото. Инжектирайте лекарството бавно – така е по-удобно за „пациента“.

Не дърпайте спринцовката напред и назад. Може да я държите с едната ръка и да контролирате буталото с другата. Поставете тампон, напоен със спирт, върху кожата, близо до мястото на инжектиране. Извадете иглата с едно движение и притиснете тампона към раната.

Иглата трябва да бъде затворена и всички инструменти да се изхвърлят правилно. Измийте ръцете и готово.

Как да си поставите инжекция сами?

В този случай е по-трудно да инжектирате лекарството в седалището, затова може да използвате бедрото. Седнете и се отпуснете. Ще ви е нужна средата на бедрото от страничната част.

Подготовката и процесът са еднакви. Кожата е необходимо да бъде пробита перпендикулярно.

Ако ви е трудно да намерите точното място или сте прекалено слаби, сгънете кожата и инжектирайте лекарството в нея. Имайте предвид, че в гънката трябва да има само мазнина, а не мускул.

Никога не използвайте една и съща игла два пъти.

Бихме искали да ви напомним, че винаги е необходимо да се обаждате на лекар при спешни случаи, изискващи употребата на инжекция.