Home » Здраве » Аз съм кардиолог – ето 9-те опасни храни, които забранявам на близките ми да ядат
Аз съм кардиолог – ето 9-те опасни храни които забранявам на близките ми да ядат

Аз съм кардиолог – ето 9-те опасни храни, които забранявам на близките ми да ядат

За да поддържате сърцето си здраво, важно е не само да спазвате диета и да сте здрави като цяло. Трябва да се опитате да зачеркнете от живота си това, което може да му навреди.

Някои от продуктите, на които много от нас периодично се „отдават“, също са вредни. И дори ако те не могат да бъдат напълно изоставени, е необходимо поне да се сведе до минимум тяхното използване. Ето най-опасните и коварни храни за сърцето:

1) Пържени картофи

пържени картофи

100 гр. пържени картофи съдържат около 8 грама трансмазнини. Това са вещества с неестествен произход, които се образуват главно по време на производството на маргарин и многократното нагряване на растително масло.

Транс-мазнините повишават холестерола в кръвта, следователно, на моменти увеличават риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

2) Червено и преработено месо

червено месо

Пържола, кайма и бекон в големи количества са вредни за сърцето. Съдържащата се в червеното месо аминокиселина карнитин се абсорбира от бактериите в храносмилателната система.

Това стартира цяла верига от реакции, което в резултат води до повишаване на холестерола и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

3) Пържени храни

Готвенето при високи температури води до образуването на големи количества трансмазнини – употребата на такива храни увеличава вероятността от развитие на сърдечни проблеми.

В страни, където се предпочита пържено месо, такива заболявания се срещат по-често. В Китай, където месото често се вари или задушава, сърдечно-съдовите заболявания са по-рядко срещани.

4) Пица

пица

Само в едно парче пица се съдържат 10 грама мазнини, от които 4,4 грама наситени мазнини. Опитайте се да не ядете повече от едно парченце и поръчвайте зеленчукова пица вместо пеперони.

5) Бял хляб

бял хляб

Редовната консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати, като бял хляб, увеличава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Високият гликемичен индекс бързо повишава кръвната захар и поради тази причина експертите смятат, че консумацията на такива продукти е свързано с развитието на сърдечен удар или дори внезапна смърт.

6) Корнфлейкс

корнфлейкс

Вече знаете, че сърцето не обича много въглехидрати и месо. Корнфлейксът представлява бързи въглехидрати. Поради високото съдържание на захар в тях, след такава закуска нивото на инсулин в организма се повишава.

Както вече разбрахте, консумацията на такива продукти е свързана с развитието на сърдечен удар или дори внезапна смърт.

7) Сол

сол

Не е тайна, че солта е бяла отрова. Работата е там, че при прекомерен прием на сол съдовете започват бързо да се рушат и да се запушват.

Следователно дневната норма на сол е пет грама, което е приблизително 1 чаена лъжичка! Хората, които надхвърлят тази норма, са изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

8) Инстантни спагети

инстантни спагети

Инстантните спагети, подобно на много други преработени храни, съдържат големи количества сол, което увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт, твърдят специалистите.

Хората, които ядат ястия с инстантни спагети 2-3 пъти седмично, имат повишен риск от развитие на кардиометаболичен синдром, което от своя страна увеличава вероятността от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

9) Енергийни напитки

В 100 мл от такава напитка се съдържат 30 mg кофеин. И тъй като стандартната консерва съдържа 300 мл от енергийната напитка, се оказва, че пием около 90 мг кофеин (или 3-4 чаши еспресо).

Това е достатъчно голяма доза, която може да причини тахикардия. Ето какво е, за съжаление, влиянието на енергийните напитки върху сърцето.

Не забравяйте да се вслушате в мненията на експерти! Погрижете се за здравето си!

Източник: За Жената