Home » Здраве » Eксперт: Това са симптомите на злокачествените заболявания на кръвта
симптомите на злокачествените заболявания на кръвта

Eксперт: Това са симптомите на злокачествените заболявания на кръвта

Руският експерт Константин Кондратчик, доктор по медицински науки и главен педиатричен специалист заяви, че трябва да обърне специално внимание, за да не се пропуснат злокачествени заболявания на кръвта, припомня presa24.

По думите му най-често децата под 6-годишна възраст страдат от злокачествени заболявания на кръвта. Разбира се, има и по-големи пациенти.

За да се разпознае болестта навреме, човек трябва внимателно да следи състоянието на детето си, предупреди Кондратчик. Тъй като болестта може да се прояви неусетно на пръв поглед.

Всички промени в поведението на децата трябва да ни карат да бъдем нащрек. Например внезапна липса на апетит, летаргия и синини. Такива прояви не трябва да се приписват на умора от училище или физическа активност.

Ако детето не се разболее, първото нещо, което трябва да направим, е да го заведем да му направят кръвен тест. Така можете да откриете промени във формулата на кръвта. Ако има такива, специалистът ще предпише допълнителен преглед.

Както отбелязва Константин Кондратчик, вродената левкемия при деца е изключително рядка. Тоест пoпринцип говорим за придобита болест.

„Възможна основна причина за развитието на хематологични заболявания е нарушение на имунната система. Има много провокативни фактори: вирусни инфекции, продължителна инсолация, аспекти на околната среда, но вероятно не знаем всичко“, обясни експертът.

zdrave.to