Home » Свят » COVID-19 в Европа: Спасяване на животи или на икономиките?
COVID-19 в Европа

COVID-19 в Европа: Спасяване на животи или на икономиките?

Заразените с новия коронавирус по света са вече повече от 2 милиона и 250 хиляди. Половината от тях са в Европа, научи presa24.

И ако досега основната цел на властите беше да не се стигне до рязко увеличаване на случаите, все повече европейци очакват с надежда облекчаване на ограниченията.

Италия продължава да е страната с най-много смъртни случаи в Европа – близо 23 хиляди. Сега действащите ограничителни мерки са в сила до 3 май, но на този етап властите не предвиждат някакво по-сериозно облекчаване или отваряне на училищата.

Все пак има и положителни новини – Италия обяви рекорден брой оздравели за едно денонощие от началото на пандемията в страната. Все повече италианци обаче водят битка за оцеляване заради пълната карантина.

„Напълно сме блокирани и няма какво да ядем. Съсипани сме… времената са ужасни и можем да преживяваме само така. Всеки ден идваме тук и взимаме храна, топло ядене… Добре, че ги има тези хора иначе не знам как ще оцелеем”, казва Франческо Привитера, жител на Катания.

В съседна Румъния, където мнозинството християни са православни, също посрещат Възкресение Христово по необичаен начин. В страната са въведени строги мерки, следи се за нарушаване на карантината, а в помощ на полицията се включва и армията.

В навечерието на Великден президентът Клаус Йоханис призова румънците да останат по домовете си.

„Скъпи сънародници, каквото и да чувате, бих искал да ви съобщя какво казват медицинските власти, експертите: останете си по домовете, защото иначе след Великден ни чакат погребения”, каза Йоханис.

В Германия властите обявиха в петък, че епидемията от новия коронавирус в страната вече е под контрол. Днешните данни обаче показват, че за четвърти пореден ден има скок на новите инфекции.

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия са вече над 137 хиляди. Властите в Берлин насочват усилия в спасяването на германската икономика.

„Германската икономика се намира в много по-сериозна ситуация от всичко, което сме преживявали в следвоенния период. Положението ще бъде вероятно по-тежко от това, което видяхме по време на банковата и борсовата криза”, обясни министърът на икономиката на Германия Петер Алтмайер

А заради епидемията във Великобритания, кралица Елизабет Втора отмени топовните гърмежи за рождения си ден, който е след 4 дни. Това се случва за пръв път от 68-години, откакто кралицата е на престола.

блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

About clslavchev

Leave a Reply