Home » България » 10 лева данък КАТ за всеки българин
10 лева данък КАТ

10 лева данък КАТ за всеки българин

Над 51,4 млн. лв. са платени през 2019 г. за глоби за превишена скорост, наложени с електронни фишове на КАТ, научи presa24.

Ако към тази сума бъдат добавени и другите санкции, наложени с обикновени актове и фишове, то излиза, че средно на година пътната полиция прибира по 10 лв. от джоба на всеки български гражданин. Или по 20 лв. от всеки от 3,6 милиона правоспособни шофьори в страната, пише „Труд“.

Данните стават ясни от писмен отговор на вътрешния министър Младен Маринов на питане от депутата от БСП Явор Божанков.

Въпросът на народния представител от опозицията какъв е броят на лазерните камери на триноги и какъв е ефектът от използването им.

МВР шефът обяснява, че КАТ засича с 28 стационарно-преносими уреди от март 2018 г., а по-късно са купени още 2 и в момента работят 30. Цената на една камера е 46 340 лв. с ДДС. До 16 март т. г. вътрешното ведомство не е платило допълнителни суми за ремонт и поддръжка, тъй като всички камери на триноги още са в гаранционен срок.

За първите 2 месеца на 2020 г. постъпленията от глоби с електронни фишове са близо 8 млн. лв. – 7 981 284 лв. Маринов обаче пропуска да посочи, че „честитки” за превишена скорост се издават и по данни на останали 148 мобилни камери, монтирани в патрулни коли и още 25 стационарни радари, които се използват от 2009 г. насам.

блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

About clslavchev

Leave a Reply