img

10 лева данък КАТ за всеки българин

/
/
/
676 Views

Над 51,4 млн. лв. са платени през 2019 г. за глоби за превишена скорост, наложени с електронни фишове на КАТ, научи presa24.

Ако към тази сума бъдат добавени и другите санкции, наложени с обикновени актове и фишове, то излиза, че средно на година пътната полиция прибира по 10 лв. от джоба на всеки български гражданин. Или по 20 лв. от всеки от 3,6 милиона правоспособни шофьори в страната, пише „Труд“.

Данните стават ясни от писмен отговор на вътрешния министър Младен Маринов на питане от депутата от БСП Явор Божанков.

Въпросът на народния представител от опозицията какъв е броят на лазерните камери на триноги и какъв е ефектът от използването им.

МВР шефът обяснява, че КАТ засича с 28 стационарно-преносими уреди от март 2018 г., а по-късно са купени още 2 и в момента работят 30. Цената на една камера е 46 340 лв. с ДДС. До 16 март т. г. вътрешното ведомство не е платило допълнителни суми за ремонт и поддръжка, тъй като всички камери на триноги още са в гаранционен срок.

За първите 2 месеца на 2020 г. постъпленията от глоби с електронни фишове са близо 8 млн. лв. – 7 981 284 лв. Маринов обаче пропуска да посочи, че „честитки” за превишена скорост се издават и по данни на останали 148 мобилни камери, монтирани в патрулни коли и още 25 стационарни радари, които се използват от 2009 г. насам.

блиц

Коментирай чрез Фейсбук

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *