img

1 млрд. лв. обърнати в евро само за седмица

/
/
/
349 Views
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Българите вече са обърнали 1 млрд. лв. от спестяванията си в евро, научи presa24.

И то само за една седмица. Тази новина споделиха пред Lupa.bg народни представители от Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Масовото превалутиране било продиктувано от медийния шум покрай промените във Валутния закон заради влизането на България в чакалнята на еврозоната. Въпреки уверенията на правителството и финансовия министър, че България чука на вратата на ERM II със строго фиксиран курс на лева спрямо еврото, хората се страхували да не би част от парите им да се стопят.

Някои от народните пратеници на ДПС в парламента обаче довериха пред Lupa.bg своите идеи как да се презастраховаме пред Европа, в случай че някоя евро-членка реши да ни подлее вода и да промени стабилния курс на лева.

„Можем без много шум, с консенсус в страната, да въведем еврото предварително. И когато дойде моментът – в случай че някой иска да обезцени лева ни – просто ще се окаже, че в страната вече няма левове!”, хитро предложи депутат от движението.

Опитни финансисти от ДПС даже критикуваха припрените решения на колегите си от ГЕРБ, които побързаха да заковат курса на 1.95583.

„Ами ако от Европа ни предложат курсът да е 1,5 лв. за евро – какво ще правим тогава? Ще кажем – йок, ние искаме 1,955… ли?!, риторично попита депутат.

Въпреки многото интерпретации по темата обаче по-голямата част от депутатите са спокойни, че финансови сътресения няма да има. Защото почти всички държави, влезли в еврозоната, са запазили първоначалния курс на валутите си.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели с приятели
0 0
0Shares

Leave a Reply