Home » България » Проф. Кантарджиев ни попари: Мислихме, че пикът ще е на Великден! Няма да е!
Проф. Кантарджиев ни попари: Мислихме че пикът ще е на Великден! Няма да е!

Проф. Кантарджиев ни попари: Мислихме, че пикът ще е на Великден! Няма да е!

Спазването на наложените тежки ограничителни противоепидемични мерки са единственият доказан начин да се удължи периодът на пик на заразяването с коронавирус“, коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Според него пикът може да се очаква в края на април, а не както се смяташе досега – около Великден, предаде БТА.

Във връзка с новата заповед на министъра на здравеопазването за отмяна на някои ограничителни мерки, свързани с дейността на кооперативните и фермерски пазари, проф. Кантарджиев коментира, че заповедта не разхлабва наложените противоепидемични мерки, въведени с извънредното положение.

„Ако бъдат спазвани всички посочени в заповедта мерки при възстановяване на работата на пазарите, няма от какво да се страхуваме“, каза проф. Кантарджиев.

Той отбеляза, че някои дейности /селскостопански/ не търпят отлагане, ако искаме да сложим нещо на трапезата си след извънредното положение.

Днес проф. Тодор Кантарджиев посети, заедно с кмета на Враца Калин Каменов, централния общински пазар в града. Местните власти подготвят от днес пазара, за да възстанови той дейността си в следващите дни, след като бе затворен в началото на обявеното извънредно положение в страната.

След възстановяване на работата му, на откритите търговски площи ще се продават разсад и друг посадъчен материал, както и пресни сезонни зеленчуци като салати и пресен зелен лук, собствено производство на фермери.

Проф. Кантарджиев каза, че е доволен от спазването на мерките за безопасност във Враца. Той препоръча при отварянето на пазара да се обърне внимание на еднопосочното движение на купувачите, спазването на дистанция и допълнителните мерки за дезинфекция и избягването на вторично заразяване на продукцията.