Home » Разкрития » Чудодейна икона спасява от катастрофи в Килифаревския манастир
Чудодейна икона спасява от катастрофи

Чудодейна икона спасява от катастрофи в Килифаревския манастир

С чудодейна икона на свети Роман дариха Килифаревския манастир, научи presa24.

Светата обител я притежава от няколко месеца. Тя е нарисувана преди близо година от художничката Албена Момчилова, редовен участник от Велико Търново в поклонническия поход по пътя на мощите на свети Иван Рилски до Рилския манастир. Осветена е именно там. Роман е търновски светец и не е толкова известен. Съосновател е на Килифаревския манастир с Теодосий Търновски и негов ученик. Сподвижник на свети Евтимий Търновски.

За иконата и чудесата Албена и синът й, 10-годишният Виктор-Светломир Калицов, обясняват, че са ги съпътствали от момента на рисуването й до сега. „Иконата премина от Велико Търново до

Рилския манастир по време на поклонническия поход. Даже три пъти се връща в светата обител по незнайни причини. Светията ни спаси от жестока катастрофа. Случваха се и всякакви чудновати неща по време на изографисването й. Тръгнахме да я носим, да я даря на Килифаревския манастир, но вратите му бяха затворени. След това по чудо се появи един човек на име Роман.

Разбрахме, че е от градчето и помага в манастира. Щастлив, че носи икона на светеца, той я отнесе в църквата.

И до ден днешен е там. Да започна да рисувам икони също свети Роман ми помогна. Сънувах го даже как изглежда, защото няма негови икони. Само едно изображение в старите книги. Скоро разбрах, че има манастир на името на свети Роман в Сърбия. Той държи свитък в себе си и пише – „Прийдите чада, послушайте ме, на страх Господен ще ви науча”.

Такъв свитък държи в ръцете си и свети Иван Рилски, изобразен на икона на олтара в Рилската света обител”, обясняват емоционално Албена и Виктор, който от малък е въведен от родителите си в правата вяра. Редовно посещава с тях и неделните служби в църквата „Възкресение Христово“ във Велико Търново.

Ретро